Šta raditi kada beba neće da spava
/
/
Šta raditi kada beba neće da spava
Beba se smeje

Šta raditi kada beba neće da spava

Ko se još nije susreo sa jednim od najvećih izazova ranog roditeljstva kada beba neće da spava, kada šta god da učinite, koliko god da se trudite, ona jednostavno ne tone u miran san? Nekad se dešava da beba neće da spava po noći, nekada po danu, ali ono što je zajedničko ovim situacijama je iskrena briga koja je često pojačana jer je propraćena velikim umorom sa kojim se roditelji suočavaju.

Dete menja ceo pređašnji koncept življenja i nije lako navići se na to da će ono od sada rukovoditi vašom rutinom i da će i vaš san zavisiti od njegovog. Ipak, imati prinovu u kući je neprocenjivo i pre nego što se zabrinete da samo vama ne polazi za rukom uspavljivanje, promislite još jednom.

Ukoliko vaša beba ne spava ili ima problem da zaspi, potrebno je da naučite da osluškujete njene potrebe i da se naoružate strpljenjem pre nego vas savlada frustracija. U nastavku teksta saznajte koji su najčešći razlozi za bebino nespavanje i kako uspavati bebu na najadekvatniji način.  

Zašto beba ne spava?

Pre nego što se pozbavimo tematikom koja se tiče smernica za uspavljivanje deteta, neohodno je utvrditi koji je moguć povod za to što beba neće da spava. Naime, postoji više uzroka za nemogućnost spavanja kod beba i male dece.

Ukoliko vam se učini da imate neku od sledećih tendencija, to može biti odgovor na pitanje zašto beba ne spava. Takođe, treba imati u vidu da pored ovih, postoje objektivni razlozi zbog kojih beba neće da spava, kao što su grčevi, rast zubića, glad ili bilo koji drugi zdravstveni problem.

Bebi će biti nelagodno ukoliko je njeno okruženje neugodno, pa se pobrinite da krevetac bude opremljen mekanom pamučnom posteljinom i ogradicama prilagođenim bebinim potrebama.

Neprepoznavanje signala

U prvo vreme može biti teško raspoznavanje i razumevanje signala kojima bebe pokušavaju da vam skrenu pažnju na ono što im je potrebno. Kada je reč o signalima koje daju da bi vam stavili do znanja da su umorni, tu je zevanje, plakanje, nedostatak interesovanja za svaku vrstu interakcije i trljanje okica.

Ukoliko vam ovakvo bebino ponašanje promakne i beba, odnosno dete ostane budno, doći će do onemogućavanja optimalnog lučenja melatonina. Na taj način će nadbubrežne žlezde stvoriti veliku količinu hormona stresa, kortizola, zbog čega će deca biti stimulisanija i koji će biti povod za iznenadnu hiperkativnost.

Zanemarivanje rasporeda za spavanje

Ukoliko želte da dete uspostavi rutinu spavanja, bitno je da je se i vi pridržavate. Mala deca i bebe moraju da spavaju svakog dana u okvirno istom vremenu jer se na taj način uspostavlja pravilan rad hormona. Prirodno je da roditelji nemaju iste obaveze svaki dan i da je nekada lakše, a nekada nemoguće ispoštovati raspored spavanja. Ipak, ovo je čest uzrok zbog kog beba ne spava celu noć.

Ostavljate bebu budnom tokom dana da bi noću duže spavala

Ovo u teoriji zvuči kao potpuno logičan sled događaja: ako dete ne spava preko dana – više će spavati noću, a vi ćete najzad dobiti priliku da se naspavate. Ovo samo zvuči tako, ali je, nažalost, daleko od istine. Još jedna stvar koja razlikuje odraslu osobu i dete je vrlo precizan unutrašnji sat koji imaju i koji im pomaže da se svakog jutra bude u isto vreme, nevezano od vremena kada je zaspalo. Ne dozvolite da dete bude neiscrpljeno i umorno jer će ga to načiniti nervoznim i dodatno će otežati muku sa uspavljivanjem u budućnosti.

Služenje pomoćnim tehnikama

Nekada je umor kod roditelja izražen u velikoj meri, naročito kada imaju novorođenče koje se budi na svakih pola sata. Tada je teško da razmišljate jasno i da ustanovite najbolji način za uspavljivanje, te se služite svakom tehnikom sve dok ne dođete do one koja će najzad uroditi plodom. To je potpuno razumljivo, ali može biti problematično. Naime, ukoliko svako veče dete ljuljate, dojite, ako mu pevate ili ga masirate – ono će se navići i biće mu neophodno da to činite uvek kao ritual pred spavanje.

Beba sa kapom zeva na krevetu

Metode kojim je poželjno da se služite kada beba neće da spava

Bilo da beba ne spava po danu ili noću, postoje neke osnovne tehinke koje možete primeniti kada beba ne spava i kada vam ponestaje ideja kako da je navedete da ima kvaltetan san. Pre nego što se odlučite za pridžavanje saveta koje ćemo predstaviti u nastavku, utvrdite da li postoji opravdan razlog zbog kog beba neće da spava.

Naučite bebu da se sama uspavljuje

Ovo je na dugoročnom planu najbolji mogući način da olakšate sebi posao i ujedno uvedete prvu disciplinsku meru u životu deteta koje će i njemu doneti čvršći san. Već od šeste nedelje, možete spustiti dete u krevetac u momentima kada je pospano, ali još uvek budno. Uprkos rasprostranjenom mišljenju koje vlada, nije neophodno navići bebu da zaspi dok sisa ili pije mleko. Na ovaj način možete samo napraviti sebi u budućnosti veći problem.

U prvo vreme može biti teško da slušate plač svog deteta dok ga učite ovoj tehnici, ali potrudite se da u proseku izdržite da ga ne posetite barem 2 do 3 minuta. U početku mu možete prilaziti na svakih par minuta i pomilovati ga i prošaputati ono što mu inače govorite. To će mu dati sigurnost i smirenost, a takav model ponašanja je jedini prihvatljiv. Nemojte ga grditi ili dizati ton, u početku će biti teško da navikne na ovaj režim, ali će mu vremenom postati uobičajeno.

Jasno napravite razliku između noći i dana

Iako može delovati nevažno, razlika koju treba napraviti između noći i dana je izuzetno važna. Već od samog početka možete napraviti ovu distinkciju time što ćete se drugačije ponašati i ophoditi tokom dana i tokom noći prema detetu. Preporučljivo je da se ne služite tehinkom zamračivanja sobe u periodu kada beba spava tokom dana kao i da ne palite jako svetlo kada treba da ga nahranite ili presvučete noću. Potrudite se takođe, da noću ne pričate sa detetom i da smanjite interakciju čime ćete mu staviti do znanja da taj deo dana nije predviđen za igru.

Buka je prihvatljiva

Potpuno je pogrešno ubeđenje koje kaže da deca treba da budu u tišini dok spavaju, naročito kada je reč o popodnevnoj dremci. Bebe su još u stomaku navikle da čuju otkucaje srca, mrmorenje stomaka i majčin glas i to im nije nimalo smetalo, šta više. Time što ćete detetu obezbediti određen nivo buke u pozadini, načinićete ga spokojnijem. Neka se čuje TV, neki kućni aparat ili tiša muzika i time naučite svoje dete da mu nisu potrebni nikakvi posebni uslovi za uspavljivanje.

Služite se umirujućim pokretima

Baš kao što su bebi zvuci u maminom stomaku bili normalna pojava, tako su i bili naviknuti na majčine pokrete. Iz tog razloga, uvek je dobra ideja da dete njišete ili ljuljate u mekanom ćebetuna taj način se baba smiruje i dobija želju za spavanjem. Ako ni ova tehnika ne pomogne, stavite dete u kolica i napravite krug oko kuće ili čak u kući, u zavisnosti od toga koliko je nemirno.

Potrudite se da ulepšate svom detetu mesto na kom spava i pružite mu optimalnu temperaturu u prostorijama u kojima boravi. Budite obazrivi, ali ne do te mere da se bojite. Omogućite im dovoljno svežeg vazduha i osluškujte njihove potrebe. Nemojte se brinuti kada dete neće da zaspi jer niste usamljen slučaj, a sve će doći na svoje samo uz mrvu tolerancije i pregršt strpljenja.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.