Običaji za rođenje deteta
/
/
Običaji za rođenje deteta
Balon za dečake na proslavi rođenja deteta

Običaji za rođenje deteta

Rođenje deteta je zasigurno jedna od najlepših prilika koja donosi veliku radost roditeljima, ali i njihovom bliskom krugu ljudi. Ovakav događaj ne može da se meri ni sa jednim pređašnjim, pa je nepotrebno upoređivati ga, već ga samo treba dočekati spremno i nasmejano. Bilo da su u pitanju prijatelji ili članovi porodice novopečenih roditelja, svi jednako imaju želju da dočekaju dete i proslave njegov dolazak na pompezan način. U nastavku teksta saznajte kakvi sve postoje običaji za rođenje deteta i šta podrazumevaju idealni pokloni za bebe.  

Proslava za rođenja deteta

Proslava za rođenje deteta je jedna od tradicija koja se u našoj tradiciji poštuje. Ovako srećna okolnost je idealan povod za slavlje kom se svi raduju. Običaj je da se proslava desi već prvog ili drugog dana od ženinog porođaja kako bi euforija bila na najvišem nivou. Tata uz pomoć snajki i prijatelja okuplja sve one koji su se radovali rođenju deteta i obeležava ovaj momenat uz muziku, piće i hranu.

Srpski običaji za rođenje deteta na proslavi uključuju cepanje očeve košulje, odnosno majice. Cepanje košulje je svojstveno samo našem podneblju i strancima može delovati čudno, ali ovaj događaj nosi sa sobom određenu simboliku koja datira iz davnih vremena. Naime, jedna od teorija se vezuje za daleka vremena kada se nije živelo kao danas i kada su iscepani delovi služili da bi se novorođenčad prvi put povila.

Proslava za rođenje deteta neretko traje do ranih jutarnjih časova i danas postaje sve popularnija. Roditelji se često bave organizacijom unapred, a nekada unajmljuju i stručnjake za ovaku priliku. Iako može delovati nefer prema majkama to što ne prisustvuju događaju koji slavi njen uspešan porođaj, statistika tvrdi da im to ne smeta, već isključivo imponuje. Na ovu zabavu, gosti donose čestitke za rođenje deteta i piće za oca, a pokloni za decu se daju prilikom prvog susreta sa roditeljima i njihovim detetom.

Narodni običaji za rođenje deteta

U našem narodu je duboko ukorenjeno verovanje da se beba ne treba posetiti prvih 40 dana njenog života. Prvi susret, takozvane Babine, označavaju prvu posetu porodilji i detetu i tada se veruje da je dobro poneti pogaču, pitu i ono malo neuobičajenije – pile sa glavom! Ova tradicija se ne završava tu, već je neophodno da mama uzme po parče od svega što joj je doneto i da popije gutljaj vina ili rakije.

Beba i plišani zeka na bebi prostirci

Posebno je zanimljivo verovanje da se donese pile sa glavom jer tako dete neće kroz život „trčati kao bez glave”. Ukoliko je vreme posta, daruje se posna punjena paprika, ali ono što se definitivno ne prepoučuje je – riba. Naime, riba ima negativnu konotaciju zbog izreke „ćuti kao riba” i shodno tome straha da dete neće propričati.

Period do Babina, porodilja bi trebalo da provede u kući sa bebom pri čemu joj je naloženo suzdržavanje od teških poslova. Već prvih dana bebinog života, stavlja joj se crvena narukvica protiv uroka koja po starom mišljenju čuva novorođenče. Takođe, veruje se da u prvu posetu ne treba ići sredom, petkom ili tokom trajanja posta.

Najčešći poklon koji je prisutan u našoj kulturi je do danas ostao novac. Ženskoj deci se poklanja zlato za miraz, a dečaku se daje određena svota novca. Novac se obično stavljao u kolevku, ali u današnje vreme je iz higijenskih razloga češći slučaj davanja roditeljima novca u ruke.

Šta je idealan poklon za rođenje deteta?

Ukoliko niste pobornik davanja novca detetu, postoji nekoliko kreativnih načina da darujete dete i da ujedno obradujete i roditelje. Ono što nikada ne manjka su pekrivači od prirodnih materijala. Ukoliko ovakav poklon još začinite unikatnim vezanim radom, sasvim je sigurno da ćete obradovati majke, kao i da će taj prekrivač biti dugo čuvan u porodici za uspomenu.  

Ono čega uvek manjka i što je uvek dobra ideja za roditelje koji kubure sa večito punim korpama za veš su posteljina i peškiri. Naročito su peškiri sa kapuljačom dobar poklon s obzirom na njihovu funkcionalnost i higijenski momenat. Ovakve peškire je lako razlikovati od onih koji odrasli koriste, a u njima je najbrže osušiti i utopliti dete.

Radosnica je oduvek važila za najposebniju knjigu u kojoj roditelji beleže sve važne događaje koji su se desili od samog rođenja do prvih godina života deteta. Danas su one jako popularan vid poklona, a njihov kvalitet izrade i izgled je posebno upečatljiv zbog čega će biti poklon za ceo život.  

Osim toga, tu su uvek knjige za roditeljstvo: one su idealan poklon za roditelje, ali ujedno pomažu boljem i zdravijem razvoju deteta. Ovakve knjige su idealne, posebno u slučaju roditelja koji su u toj ulozi po prvi put. Uz ovakve knjige, život je i roditeljima manje stresan, a i činjenica je da se uvek više veruje pisanoj reči i onome što se nauči iz knjiga.
Običaji za rođenje deteta se razlikuju u zavisnosti od zemalja, tako su srpski običaji za rođenje deteta nezamislivi u nekom drugom kraju sveta. Danas se sve manje praktikuju, ali se i dalje pamte, na vama je da rešite da li ćete ih se pridržavati ili ćete ih se samo sećati. Sa druge strane, pokloni za bebe su uvek aktuelni, a pri njihovom odabiru potrebno je samo da se se stavite u kožu mame i tate i da promislite kako biste vi voleli da se drugi ophode prema vama i novorođenčetu u prvom periodu od rođenja. Ipak, ono što se zaista računa je ljubav koju ćete pružiti detetu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.