Šta je široki povoj za bebe i da li je neophodan
/
/
Šta je široki povoj za bebe i da li je neophodan
Stopala bebe koja leži na leđima

Šta je široki povoj za bebe i da li je neophodan

Široki povoj za bebe je tradicionalan način povijanja, kojim su se služile naše mame i bake.  Jedan od razloga za ovu vrstu povijanja jeste prevencija razvojnog poremećaja nestabilnih kukova. Naime, široko povijanje beba sprečava da im noge budu sastavljene i ispružene, što bi naškodilo razvoju kukova. 

U poslednjih par godina javile su se teorije da široki povoj za bebe nije neophodan, i da bebi može biti neprijatano i vruće.  Ipak, mnogi pedijatri ostali su pri odluci da široko povijanje ne treba zaobići. Odluka je uvek na roditeljima, a mi ćemo vam predstaviti široki povoj za bebe, kako se implementira, i koje su mu prednosti. 

Šta podrazumeva široki povoj za bebe? 

Široki povoj za bebe podrazumeva povijanje kada su nogice raširene u zglobu kuka i u fleksiji, odnosno savijene u zglobu kolena, takozvane slobodne noge. 

Ovo zapravo predstavlja prirodan položaj koji beba zauzima, što možete primetiti i kada spava u krevecu, a uz pomoć ovog povoja se samo fiksira deo oko kukova,  kako ne bi došlo do spajanja nogu. 

Široko povijanje treba da omogući bebi širok opseg pokreta u kukovima, kako bi se na taj način oni pravilo razvili. Široko povijanje beba ima različite varijante, ali svako koje omogućava ovakvu fleksibilnost potpada pod tu kategoriju. 

Kako postaviti pelene za široko povijanje? 

Pelene za široko povijanje su švedske i tetra pelene, a u proces se mogu uključiti i jednokratne, čija kombinacija vam omogućava da pravilno prepovijete svoje odojče. Na postavljenu švedsku pelenu se složi tetra koja je savijena u trougao, a na nju uzdužna pelena savijena 8 puta

Dakle, nakon što bebi stavite regularnu pelenu, krećete sa formiranjem širokog povoja. Uzdužni deo pelene stavljate bebi između nogu do pupka, a zatim se vrhovi trougla koji ste formirali tetra pelenom, sa obe strane stavljaju bebi preko izduženog dela, i podvuku se ispod bebinih kukova. 

Beba kojoj su upravo nameštene pelene

Kako proveriti da li su pelene za široko povijanje dobro postavljene? 

Nakon što prepovijete odojče potrebno je da proverite da li su butine i kolena slobodni, i da ih tetra pelena ne pokriva tako da im onemogućava slobodu pokreta. 

Obratite pažnju da se švedska pelena na samom kraju uklopi sa složenom tetra pelenom, kako bi bebin položaj bio fiksiran tamo gde treba, a nogice slobodne.

Kod klasičnog širokog povijanja obično se postavljaju dve tetra pelene i švedska pelena, međutim umesto dve tetra, jedna može biti i jednokratna, zbog praktičnosti. 

Koliko veštine je potrebno imati za široko povijanje beba? 

Na prvu vam može delovati kako široko povijanje beba uopšte nije lak zadatak, međutim,  s obzirom da je menjanje pelena deo dnevne  higijene i nege kože, ovo  ćete  raditi u proseku osam puta dnevno, pa ćete se vrlo brzo uhodati.  

Način da sebi olakšate je da kombinujete i jednokratne pelene koje idu kao osnova, s obzirom da se tradicionalno koriste dve tetra pelene.

Njih ćete morati češće da perete, zato je jednokratna pelena praktičnije rešenje koje vam može olakšati. 

Od kada do kada treba koristiti široki povoj beba? 

Bebe svoj prvi snimak kukova obično imaju sa oko dva meseca života, a tada se mogu uvideti i potencijalni problemi u razvoju. Tada možete početi sa širokim povijanjem, mada mnogi pedijatri savetuju da se sa tim počne tokom prvih dana bebinog života

Do kada bi trebalo praktikovati široko povijanje ?

Široko povijanje ima za cilj poboljšanje razvoja zgloba kuka, što predstavlja dugotrajan poreces, i zato bi trebalo praktikovati širok povoj beba sve dok njegovo prisustvo ne počne da smeta, i da ograničava, a to se obično dešava oko 6. meseca bebinog života.

Takođe, smatra se da širok povoj otežava sužavanje oslonca pri hodu kod deteta, s obzirom na to da mališani svoje prve korake prave sa široko postavljenim nogama, a tek kada osete da su dovoljno stabilni počinju da sužavaju svoj oslonac kako bi se brže i lakše kretali. 

To bi značilo da je kod najvećeg broja beba široki povoj koristi najmanje tokom prvih 6 meseci.  Zato će prva kupovina za bebu zahtevati da obezbedite dovoljnu količinu pamučnih pelena.

Medicinski osvrt na upotrebu širokog povoja – koliko genetika utiče?

Razvojni poremećaj kukova se javlja kod odojčadi kojima se na nepravilan način razvija položaj kukova i njihova pokretljivost, smatra se da široki povoj beba može pomoći u tome. 

Ovaj razvojni poremećan ne razvija se kod svakog deteta, a smatra se da genetski faktor može znatno uticati na to da se beba nađe u rizičnoj grupi. Takođe, na  ovo može uticati i hormonski poremećaj kod majke tokom trudnoće,  zatim karlični položaj bebe, mala težina bebe pri rađanju, pa i blizanačka trudnoća. 

Široki povoj beba uvećava šansu za pravilan razvoj  kukova, zato što prilikom povijanja butna kost bolje nalaže na udubljenje karlične kosti, i samim tim zglob postaje stabilniji. 

Zanimljivo je da se o ovome vodi računa širom sveta i to na različite načine. U afričkim zemljama, gde je klima izrazito topla majke decu nose u maramama u “jahaćem” položaju, pa je u tim zemljama iščašenje izuzetno retko. 

Koje mane savremeno roditeljstvo pripisuje širokom povoju?

Mama i beba se dodiruju nosom

Savremeno roditeljstvo preispituje značaj širokog povoja. Naime, u poslednjih par godina postavlja se pitanje da li je neophodno  povijati bebe  na ovaj način, s obzirom da je proces nešto duži i komplikovaniji nego što je to prilikom stavlja obične jednokratne pelene. 

Među glavnim argumentima ističe se kako je bebama neprijatno kada su povijene na ovaj način, odnosno da im može biti izuzetno vruće. 

Ipak, pedijatri još uvek savetuju da široki povoj za bebe treba praktikovati bar prvih šest meseci, s obzirom da je se do sada pokazao kao delotvoran način prevencije razvojnog poremećaja kukova. 

Da li ćete se voditi savremenim tekovinama, ili rešenjima koja počivaju na tradiciji vaša je odluka. Pre nego što je donesete najbolje je da se dobro informišete, i uzmete u obzir savete sa razlčitih strana, a čitanje ovog teksta je prvi korak ka tome. 

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.