Određivanje pola bebe u trudnoći – naučne metode i narodna verovanja
/
/
Određivanje pola bebe u trudnoći – naučne metode i narodna verovanja
Trudnica koja se drži za stomak

Određivanje pola bebe u trudnoći – naučne metode i narodna verovanja

“Da li ćemo dobiti dečaka ili devojčicu?” pitanje je koje postavljaju svi budući roditelji, sa nestrpljenjem iščekujući da se upoznaju sa svojim mališanom. Odgovore na to koje sve metode za određivanje pola bebe u trudnoći postoje, možemo naći u narodu, ali i među naučnim tvrdnjama. 

U ovom tekstu bavimo se medicinskim metodama ali i narodnim verovanjima, a sve u cilju da odgonetnemo kako utvrditi pol deteta, kada je to moguće, i kojim metodama treba najviše verovati. 

Određivanje pola bebe u trudnoći – medicinske metode 

Pre nego što odrede koje će boje biti ukrasni jastuci, posteljina za bebe i bebi prekrivači koji će se naći u krevecu njihove bebe, kao i kako će izgledati čitava sobica, roditelji obično žele sa sigurnošću da znaju pol svoje bebe, a to mogu uraditi na 3 načina: neinvazivni prenatalni testovi, ultrazvučni pregled, i invazivne metode poput CVS-a i amniocenteza. 

Ovim metodama se može utvrditi pol deteta u različitim etapama trudnoće, a neke od njih predstavljaju pouzdaniji način da se utvrdi da li majka nosi dečaka ili devojčicu. Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti i mane, a u daljem tekstu ćemo ih predočiti. 

Utvrđivanje pola deteta putem krvi 

Razvitak tehnologije kreatao se u pravcu da se pronađe metoda za utvrđivanje pola deteta u ranoj trudnoći, a kao rezultat toga nastala je metoda koja se bazira na neinvazivnim prenatalnim testovima, čiji rezultati se dobijaju putem krvi. 

Naime, utvrđivanje pola deteta putem krvi služi kako bi se u najranijem periodu trudnoće dobila precizna informacija. Reč je o genetskom testu, u kojima se putem testa krvi pronalaze specifični geni na Y-hromozomu, i ako ih ima u pitanju je dečak, a ako ih ne pronađe – u stomaku je devojčica. 

Ova metoda je u potpunosti pouzdana, a rezultati se čekaju u proseku 2 dana. Utvrđivanje pola deteta putem krvi je jednostavan metod određivanja pola bebe, što je njegova prednost, baš kao i činjenica da se ovako rano znaju rezultati. 

Utvrđivanje pola bebe putem ultrazvuka kod ginekologa

Pol deteta se može određivati ultrazvukom, koji predstavlja veoma pouzdan način da se dođe do precizne informacije o tome da li majka nosi dečaka ili devojčicu. Ovaj ultrazvuk se radi u periodu između 12. i 14 nedelje trudnoće kada se može utvrditi pol bebe, zato što se tada formiraju spoljni polni organi, tj. penis odnosno klitoris se pojavljuju u prvoj fazi svog razvoja. 

Ovako se pol određuje u prvom trimestru trudnoće, nakon čega bi tokom drugog i trećeg trimestra trebalo pratiti porast penisa i formiranje testisa u skrotumima, kao i razvitak vagine.Ono što je najvažnije za određivanje pola bebe u trudnoći putem ultrazvuka jeste položaj bebe.  Takođe, zbog samog izgleda genitalija, lakše je utvrditi muški pol prilikom ultrazvuka.

Muž i žena drže snimak ultrazvuka

Vrste ultrazvuka za utvrđivanje pola deteta 

Savremena tehnologija omogućila je budućim mamama da svoju trudnoću prate u više dimenzija. Naime, osim standardnog 2D ultrazvuka, danas se može koristiti i tehnika 3D i 4D ultrazvuka. Ova napredna tehnologija postoji kako bi se što ranije i što preciznije utvrdilo da li postoji neka anomalija ili problem u razvoju ploda. 

Takođe, ovi ultrazvuci mogu pomoći i za utvrđivanje pola bebe, onda kada 2D tehnologijom ne može sa sigurnošću da se utvrdi o kom polu je reč. Ovo može biti slučaj onda kada genitalije nisu dovoljno razvijene u periodu kada se može utvrditi pol bebe, odnosno kada je potrebna dodatna preciznost prilikom utvrđivanja. 

Invanzivne metode za određivanje pola bebe u trudnoći

CSV i amniocenteza predstavljaju invanzivne metode za utvrđivanje pola bebe, a njihova primarna funkcija je da otkriju prisustvo mogućih genetskih i razvojnih poremećaja, među kojima se nalazi i Daunov sindrom, međutim, ovom metodom se može utvrditi i pol bebe. 

Invazivne su jer nose rizik od pobačaja 1%, a postoje i podeljena mišljenja na temu da li je uopšte potrebno raditi ovakve testove. 

Kada se može utvrditi pol bebe? 

Nestrpljenje je odlika svakog budućeg roditelja, pa je pitanje kada se može utvrditi pol bebe u samom vrhu prioriteta. Istini za volju, sa stanovišta medicine je takođe vrlo važno odrediti pol čim se za to stvore uslovi s obzirom na to da se određene bolesti i anomalije koje mogu nastati dok je beba u stomaku vezuju samo za određeni pol.

Kao što smo već naveli, utvrđivanje pola deteta u ranoj trudnoći se može uraditi putem krvi, dok nešto kasnije to možete učiniti i prilikom ultrazvučnog pregleda kod svog ginekologa. 

Ipak, postoje i metode koje se ne baziraju na naučnim i medicinskim dokazima, već na narodnim verovanjima i tradiciji. Prema tim metodama pol deteta se može otkriti vrlo rano, a neke ga čak mogu i predvideti. 

Kineski kalendar za utvrđivanje pola deteta – kalkulator pola

Trudnica naslonjema na krevetac za bebu

Na pitanje kako utvrditi pol deteta drevni kineski narod imao je odgovor pre oko 700 godina, a o tome navodno svedoči kineski kalendar pronađen u blizini Pekinga u grobnici jednog cara, koja datira iz tog perioda.  

Određivanje pola deteta kineskom metodom je vrlo jednostavno s obzirom da vam za to trebaju samo dva podatka: godina rođenja majke, i mesec u kom ste začeli bebu (što lako možete odrediti u odnosu na poslednju menstruaciju). 

Kineski kalendar za utvrđivanje pola deteta zapravo predstavlja tabelu, u kojoj su vertikalno poređani meseci, a horizontalno brojevi od 18 do 45. Kada odredite mesec potrebno je da ukrstite ove podatke i dobijete polje koje će biti roze ili plave boje, u odnosu na to koji je pol.

Kineski kalendar za utvrđivanje pola deteta zapravo je isto što i kineski kalkulator za utvrđivanje pola. Budući da pomoću da pomoću tabele možete izračunati kog pola  je beba, on se ponekad zbog toga naziva i kalkulator pola. 

Da li je ova metoda pouzdana ili ne ostaje vam da saznate sami, a s obzirom na to koliko je jednostavna, ništa vas ne košta da svakako isprobate kineski kalkulator pola. 

Određivanje pola deteta prstenom 

Još jedna metoda koja nam dolazi kao produkt tradicije i narodnih verovanja jeste određivanje pola deteta prstenom. Kako to funkcioniše? 

Žena treba da drži prsten privezan za dugačak konac iznad levog dlana. Ukoliko nosi dečaka prsten će se kretati levo-desno, a ukoliko nosi devojčicu prsten će se vrteti u krug. 

Određivanje pola deteta pre začeća

S obzirom na našu tradiciju, i pravljenje razlike između muške i ženske dece, naši preci bavili su se i temom koja se odnosi na određivanje pola deteta pre začeća, odnosno metoda koje se mogu praktikovati kako bi dete bilo određenog pola. 

Tako postoje različita verovanja da postoje određeni periodi u mesecu kada možete napraviti muško, odnosno žensko dete, kao i to da određene namirnice treba konzumirati u periodu kada pokušavate da začnete kako biste dobili dete željenog pola. 

Neke od ovih metoda objašnjene su i naukom, i delimično potkrepljene proverenim činjenicama. 

Ipak, nijedna od njih vam ne može garantovati da ćete dobiti pol deteta koje priželjkujete, pa se tako proces stvaranja novog života svede na ono čuveno “Samo neka je zdravo” što i jeste najvažnija stvar, i ujedno ono što vam mi želimo. 

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.