Prenatalni testovi – vrste, iskustva i cene
/
/
Prenatalni testovi – vrste, iskustva i cene
Muškarac i trudna žena sede na klupici u parku

Prenatalni testovi – vrste, iskustva i cene

Prenatalni test je pojam za koji su gotovo sigurno svi čuli, ali sa kojim se budući roditelji detaljnije upoznaju u momentu kada dođe do trudnoće.

Prenatalna dijagnostika predstavlja oblast medicine koja se proteklih godina drastično razvijala posredstvom novih tehnoloških dostignuća. Kao produkt nastali su prenatalni testovi, koji trudnicama pružaju detaljan uvid u to kako se razvija njihova beba. 

Uz pomoć ovih testova mogu se rano uočiti određeni genetski i razvojni poremećaji, pol bebe, a može se utvrditi i očinstvo. U daljem tekstu upoznaćemo vas sa ovim testovima, njihovim vrstama, kao i preporukama koji prenatalni test se preporučuje u određenim situacijama. 

Prenatalni testovi – razlika između invazivnih i neinvazivnih

Potreba roditelja da saznaju što više o životu koji su stvorili i koji se čitavih 9 meseci razvija u majčinom stomaku, oduvek je bila velika, te se medicina od davnina bavila istraživanjima koje se tiču otkivanja informacija o plodu.

Tako su prvo nastali invazivni prenatalni testovi, u koje spadaju: biopsija horionskih čupica (CVS),  vađenje plodove vode odnosno amniocenteza, i vađenje plodove krvi tj. kortocenteza.

Invazivni prenatalni testovi nazivaju se ovako jer nose rizik od oko 0,5% šanse za pobačaj. Ipak, pre pojave neinvazivnih testova, pa i danas, žene koriste ove prenatalne testove s obzirom da njihovi rezultati daju definitivne i pouzdane odgovore. 

S druge strane, pored biopsije horionskih čupica i drugih invazivnih metoda, neinvazivni prenatalni testovi napravili su pravu revoluciju u prenatalnoj dijagnostici, omogućivši ženama da kroz analizu krvi dođu do odgovara. 

Neinvazivni prenatalni testovi (NIPT) – savremena medicina na delu 

Neinvazivni prenatalni testovi predstavljaju jednostavan način da se iz malog uzorka krvi koji se uzima od majke, utvrde određene genetičke nepravilnosti koje plod može imati. Naime, u krvotoku trudnice se osim njenog DNK nalaze i fragmenti DNK iz placente, tj posteljice u kojoj se nalazi beba. 

Prilikom analize krvi izoluju se fragmenti DNK iz placente, i na taj način se dobijaju podaci o plodu. Neinvazivni prenatalni test analizom krvi može uočiti niz anomalija, i genetskih poremećaja, a radi se i prenatalni test za utvrđivanje očinstva, kao i testovi za određivanje pola. 

Neinvazivni statički prenatalni testovi 

Jedna vrsta neinvazivnih prenatalnih testova su i statički, koji osim krvi imaju i druge izvore za utvrđivanje razvoja ploda, kao  što su ultrazvuk i druge analize. Reč je o dabl i tripl testovima.

Za razliku od ostalih prenatalnih testova koji se rade iz krvi, ovi testovi su obavezni, s toga se mogu raditi i u državnim zdravstvenim ustanovama, gde se ovi pregledi ne naplaćuju.  

Koji prenatalni test izabrati?

Žena koja se drži za stomak preko haljine

Kada se pojavio neinvazivni prenatalni test iz krvi, savremenim majkama je postalo teže da donesu odluku o tome koji prenatalni test izabrati. Osim toga, mnogobrojne laboratorije bave se upravo ovakvim testiranjem, pa je i tu potrebno napraviti izbor. 

Kao što smo već rekli, prenatalni testovi služe za otkrivanje različitih genetičkih poremaćaja, među kojima se nalazi i Daunovom sindrom, koji predsavlja uvećan broj hromozoma u detetovom DNK. 

Ovi testovi uočavaju sve promene na DNK, a putem njih se može odrediti i bebin pol, krva grupa i RH faktor. Ipak, postoji par razlika između invazivnih i neinvazivnih prenatalnih testova. 

Prednosti i mane neinvazivnih i invazivnih testova 

Evo osnovnih razlika između neinvazivnih i invazivnih prenatalnih testova.

Naime, neinvazivni se mogu raditi ranije, već od 10 nedelje trudnoće, ali oni su skrining tekstovi što znači da ne daju definitivan odgovor, ali se njihovi rezultati mere na osnovu verovatnoće, što znači da ne daju konačan odgovor, za razliku od invazivnih. 

S druge strane, invazivni testovi se rade nešto kasnije, nose rizik od pobačaja od oko 0,5%, ali su njihovi rezultati potpuno precizni i definitivni. 

Dakle, koji prenatalni test izabrati je pitanje na koje se odgovor daje individualno, u odnosu na to šta želite i očekujete od informacija koje prenatalni test može da pruži. 

Prenatalni testovi kada se rade – da li su neophodni svim trudnicama?

Trudnika koja drži snimke ultrazvuka

Kada se rade prenatalni testovi je pitanje koje se može sagledati iz 2 aspekta: koji je trenutak povoljan za to, kao i kada žene treba da se odluče da rade određeni prenatalni test. Prenatalne testove možete raditi od 9. nedelje trudnoće, s tim što se dabl test radi između 12. i 14. nedelje, CVS između 10. i 13. nedelje, a amniocenteza između 16. i 18. nedelje. 

Ukoliko odgovaramo na to koje žene bi trebalo da se odluče da rade prenatalni test iskustva su pokazala da su ovakvi testovi potrebniji ženama koje su trudne nakon 35. godine. 

Osim starosnog faktora u obzir se uzimaju i slični genetski poremećaji u porodici. Naime, kada su u pitanju prenatalni testovi iskustva žena kao i medicinska istraživanja pokazuju da su razvojni poremećaji stvar genetike, i da ukoliko je žena već rodila dete sa određenom promenom na hromozomima, ovaj slučaj se može ponoviti i u drugoj trudnoći. 

Prenatalni testovi u blizanačkoj trudnoći

Prenatalni testovi u blizanačkoj trudnoći mogu biti veoma značajni kako bi se na vreme otrkrile sve nepravilnosti prilikom razvoja. Dvoplodna odnosno blizanačka trudnoća može biti izazovnija u odnosu na jednoplodnu, a ovo se posebno odnosi na trudnice koje imaju preko 35 godina. 

Blizanačka trudnoća se može utvrditi ultrazvukom u prvom trimestru, a nešto ranije je može otkriti i neinvazivni prenatalni test. 

Prenatalni testovi cena – od čega zavisi?

Kada su u pitanju prenatalni testovi cena može igrati presudnu ulogu u donošenju odluke da li će žena uraditi određeni test ili ne. Naime, cena prenatalnog testa zavisi od više faktora. Pre svega od toga koji test se radi, na kojoj klinici, odnosno da li je u pitanju blizanačka trudnoća ili ne. 

Cene se kreću od 30 hiljada dinara pa naviše, a određene klinike nude popust za prenatalni test, tačnije različite pakete koje obuhvataju više prenatalnih testova za određenu cenu. 

Kao što smo već rekli, ovi testovi nisu obavezni ali predstavljaju praktičan i jednostavan način da budući roditelji dođu do određenih odgovra, i da budu spokojni čekajući svog mališana. 

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.