Amniocenteza iskustva i proces – sve što treba da znate
/
/
Amniocenteza iskustva i proces – sve što treba da znate
trudnica gled

Amniocenteza iskustva i proces – sve što treba da znate

Trudnoća je period u kome se verovatno najčešće ide na preglede, a svaka mama zna da drugo stanje podrazumeva i niz testova, analiza i provera koje se sprovode kako bi i roditelji i doktori bili sigurni da je sa bebom i mamom sve uredu. 

Jedna od analiza koja može da se nađe na dnevnom redu trudnice je i amniocenteza, čija je svrha genetsko testiranje i otkrivanje eventualnih infekcija ili drugih bolesti bebe. Amniocenteza je postupak koju inicira lekar u tačno određenim situacijama, a više o samom procesu i rezultatima pročitajte u narednim redovima. 

Šta je amniocenteza i zašto se radi?

Amniocenteza je invazivan proces dijagnostičke analize kojim se na osnovu uzorka plodove vode utvrđuje potencijalno postojanje genetskih oboljenja, Daunovog sindroma, zrelost pluća ploda, širenje potencijalne infekcije ili drugih vrsta bolesti. Ovu proceduru predlaže lekar, i to nakon prethodnih testiranja koja mogu da ukazuju na neke nepravilnosti, zbog čega se pribegava amniocentezi. 

Amniocenteza se obavlja na samom kraju analiziranja ploda u trudnoći, ukoliko prethodne analize ukažu na takvu potrebu. U 12. nedelji trudnoće trudnice obavljaju ekspertski ultrazvuk, kada se utvrđuje da li su na prvi pogled vidljive neke anomalije. 

Tom prilikom se proveravaju bebini hromozomi i samim tim se procenjuje rizik od Daunovog sindroma. Slede skrining testovi, a u isto vreme i Dabl test i Tripl test, čiji rezultati direktno upućuju kod genetičara, koji će predložiti amniocentezu ukoliko rezultati ne izgledaju povoljno. 

Takođe, lekar vam ovaj poduhvat može preporučiti i ako je trudnica u prethodnim trudnoćama nosila plod sa genetskim poremećajem, kada je starija od 35 godina i kada ona ili partner boluju od neke nasledne bolesti. 

Kada se radi amniocenteza?

Amniocenteza, odnosno uzimanje plodove vode, dolazi na red između 16. i 18. nedelje trudnoće. Plodova voda se uzima iz materice uz pomoć šuplje igle koja izvlači određenu količinu tečnosti, a zatim se šalje na laboratorijske analize koje utvrđuju stanje ploda. 

Prilikom uzimanja plodove vode, potrebno je da bešika bude puna (ukoliko analizu obavljate pre 20. nedelje trudnoće), a da biste bili sigurni da će sve biti uredu, najbolje je da sat i po pre pregleda popijete 3 ili 4 čaše vode i da nakon toga ne idete u toalet do završetka pregleda. Kako biste bili smireni i opušteni, biće vam potrebna podrška, pa je najbolje da u ordinaciju dođete u pratnji partnera, ili neke bliske osobe. 

S obzirom na to da je reč o invazivnom procesu, amniocenteza ume da bude bolna i neprijatna, pa se mnoge trudnice odlučuju na neinvazivne alternative koje u 99% slučajeva mogu da utvrde prisustvo hromozomske anomalije. Jedna od najpouzdanijih alternativa je test iz krvi majke koji se može uraditi još od 10. nedelje trudnoće. 

trudnica testiranje

Šta nakon amniocenteze?

Nakon samog postupka možete osetiti blagu nelagodu, ali ne brinite, ovo stanje je prolazno. Vaš lekar će nastaviti da prati stanje ploda ultrazvučnim pregledima, dok se rezultati amniocenteze čekaju. 

Neophodno je da svaku ozbiljniju promenu prijavite lekaru, a pod tim se podrazumeva vaginalno krvarenje, groznica, crvenilo, pojačana aktivnost ploda ili pak potpuno odsustvo pokreta. Ipak, treba da znate da u 99% posto slučajeva sve prolazi u najboljem redu, a sve što je potrebno jeste da mirujete i pratite stanje svog organizma i pomeranje ploda

Amniocenteza iskustva i rizici – koliko je pouzdana ova metoda?

Iako smo naveli da amniocenteza nije tako prijatna procedura, iskustva trudnica su u većini slučajeva pozitivna, pa bi vam većina njih preporučila da obavite i ovaj korak kako biste bili sigurni da je sa bebom sve u redu, odnosno, na vreme otkrili ukoliko postoje neke komplikacije. 

Većina njih ističe da sam postupak i nije toliko bolan, budući da je reč o jednom ubodu iglom, što traje svega nekoliko sekundi. Preporučljivo je da se nakon amniocenteze miruje nekoliko dana, što i nije neka novost u trudnoći, pa ni ovo ne bi trebalo da vas brine. Većina, sada već majki, ističe da je najbolja strana ove analize to što je pouzdana, i što donosi jako bitnu vest o zdravlju bebe. 

S druge strane, kao velika mana se ističe dužina čekanja na rezultate, što može da potraje i do devet nedelja. Kako bi vam vreme brže prošlo, iskoristite period čekanja da se posvetite kupovini dečijeg kreveca, posteljine i ogradice, kao i ostalim aktivnostima za uređenje dečije sobe. Ipak, sve zavisi gde radite ovu analizu i da li se koristi DNK ili klasična metoda, pa u nekim slučajevima rezultati mogu stići i za 24 sata. 
Naravno, uvek je moguće čuti i negativna iskustva trudnica kojima je sama procedura bila nešto bolnija, zbog čega veliki broj njih savetuje neku od alternativa ovom testu. Na vama je da po sopstvenom osećaju, uz konsultacije sa doktorom i partnerom, odlučite šta je za vas i vašu bebu najbolja opcija. Ipak, na koji god se metod odlučili, važno je da budete sigurni da je sve u najboljem redu, jer zanemarivanje analiza može dovesti do ozbiljnih posledica.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.