Hemoroidi u trudnoći – zašto nastaju i kako ih lečiti na adekvatan način?
/
/
Hemoroidi u trudnoći – zašto nastaju i kako ih lečiti na adekvatan način?
Trudna devojka drži se za stomak

Hemoroidi u trudnoći – zašto nastaju i kako ih lečiti na adekvatan način?

Trudnoću s razlogom zovu drugo stanje, jer pored svih blagodeti sa sobom nosi i specifične promene tela i organizma, pa se tako javljaju i hemoroidi u trudnoći.

Hemoroidi u trudnoći su jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba sa kojom se suočavaju mnoge trudnice. Oni predstavljaju proširene vene koje se nalaze na analnom otvoru i na samom kraju debelog creva i ukoliko se ne saniraju na vreme, mogu da imaju negativne posledice na celokupno zdravlje kod žena.

Kod nekih trudnica se javljaju u prvih nekoliko meseci trudnoće, dok se kod drugih pojavljuju tek nakon 20. nedelje, u poodmakloj trudnoći. Hemoroidi kod trudnica, ali i kod svih ostalih obolelih, se dele na unutrašnje, one koje su poreklom iz rektuma i na spoljašnje hemoroide koje se nalaze na analnom otvoru.

Postavlja se pitanje šta je uzrok hemoroida u trudnoći? Zbog čega su oni česta pojava kod trudnica i da li postoji način kako sprečiti njihov nastanak? 

Hemoroidi u trudnoći – koji su sve uzroci nastanka? 

Uzroci nastanaka hemoroida mogu biti razni, bilo da je reč o genetskoj predispoziciji, nezdravim životnim navikama, o trudnoći kod žena, itd. Kada su u pitanju hemoroidi u trudnoći, pre svega, važno je znati da ne postoji konkretno pravilo zbog čega se oni tačno pojavljuju. 

Ono što mnogi stručnjaci smatraju kao najčešći uzrok jeste pritisak koji materica u trudnoći obavlja na karlicu čime se sprečava mogućnost normalnog dotoka krvi. Posledica toga jesu upravo uvečani venski kapilari koji se nalaze na analnom otvoru. 

Ponekad, uzrok za nastanak hemoroida kod trudnih žena mogu biti i hormoni. Pojačano lučenje hormona progesterona ima ogroman uticaj na slabljenje zidova krvnih sudova zbog čega uzrokuje njihovo širenje čak i pri najmanjem mogućem širenju.

Hemoroidi u trudnoći su česta pojava kod žena koje su i ranije u životu imale problema sa njima. U zavisnosti od toga koliko je situacija sa njima ozbiljna, hemoroidi su stvrstani u 4 stadijuma. 

Četiri stadijuma hemoroida – od najbezazlenijih do najopasnijih 

Trudnica koja stoji napolju i drži se za stomak

Ukoliko su hemoroidi u trudnoći prisutni unutar rektuma, a odlikuje ih svrab, osetljivost na bilo kakav dodir, ponekad uz prisutnost krvi u stolici, radi se o prvom stadijumu. Kada su u pitanju malo veći hemoroidi trudnice osećaju veću neprijatnost i tegobe prilikom vršenja velike nužde jer oni mogu da izađu napolje, onda je to drugi stadijum.

Treći stadium jeste kada se jave još veći hemoroidi i prilikom vršenja velike nužde i neophodno je ručno vraćanje nazad. Najopasniji stadijum koji često zahteva operaciju jeste četvrti stadijum koji podrazumeva jake bolove kod trudnica i nemoguće je vratiti ih unutra bez stručne pomoći.

Bez obzira na to što četvrti stadijum zahteva hirurški zahvat, trudnicama se ne preporučuje ovakva vrsta operacije pre porođaja, jer to može da bude opasno po bebu. 

Najbolje je obaviti operaciju nakon porođaja kako bi se izbegle moguće komplikacije, i kada ćete moći adekvatno da se oporavite i pripremite za ovakav poduhvat. Savetujemo vam da obezbedite svu neophodnu pomoć oko vaše bebe, kako biste bili sigurni da ona bezbrižno leži u svom krevecu dok se vi oporavljate.

Kako se simptomi hemoroida manifestuju kod trudnica? 

Kada su u pitanju trudnice hemoroidi ne moraju uvek da prave fizičke probleme. Neke trudne žene koje oboljevaju od ove boljke, ne osete nikakve simptome, već tek nakon nekog vremena kada se stanje izrazito pogorša.

S druge strane, karakteristični simptomi za hemoroide u trudnoći jesu veoma neprijatan osećaj kod rektuma, svrab, osećaj žarenja i bol koja nastaje kada trudnica sedne. Ono što je, zasigurno, najbolji pokazatelj da su u pitanju hemoroidi, jeste krv koja se javlja u stolici. 

Krv u stolici obično sarži sluzavu tečnost i najčešće je bledo crvene boje. Ovakvo krvarenje u trudnoći često nije bolno tako da ako sumnjate na hemoroide, može se desiti da ne primetite da je krv u vašoj stolici prisutna.

Još jedan pokazatelj da su u pitanju hemoroidi u trudnoći jeste opstipacija, odnosno poremećeno funkcionisanje creva kada se ona znatno ređe prazne nego u ostalim slučajevima. 

Komplikacije, kao što su: pojačano krvarenje hemoroida u trudnoći tokom velike nužde, nepodnošljivi bolovi i neprijatnosti, i slično zahtevaju stručnu pomoć lekara koji će vam prepisati adekvatnu terapiju koja će vam biti od najveće pomoći. 

Kako se sprečava nastanak hemoroida kod trudnica? 

U našem narodu je popularna izreka “bolje sprečiti nego lečiti” što je svakako najbolja opcija kada su u pitanju hemoroidi u trudnoći. Kako biste sprečili nastanak ove boljke, savetuje se pravilna ishrana jer ćete tako najlakše izbeći zatvor, odnosno opstipaciju creva. 

Ukoliko ipak obolite od opstipacije, najvažnije je da izbegavate naprezanje prilikom obavljanja velike nužde. Na taj način ćete manje štetiti analnom mišiću i doprineti sprečavanju nastanka hemoroida.

Pored toga, preporučuje se unos dosta tečnosti, hrana koja je bogata vlaknima i celim zrnevljem, zatim šetnja kako bi se ubrzao krvotok i smanjio krvni pritisak. Izbegavanje alkohola i masne, ljute i začinjene hrane su od ključnog značaja za sprečavanje nastanka hemoroida.

Kako lečiti hemoroide u trudnoći na najbolji način? 

Trudnica u crvenoj haljini drži lišće u ruci

Ukoliko ste se pitali kako lečiti hemoroide u trudnoći na najbolji način, pre svega, morate da znate da će vam trebati mnogo truda, upornosti i posvećenosti u tom procesu. Kako su trudnice dosta osetljivije tokom trudnoće, posebno je dodatno voditi računa o tome kako se rešiti hemoroida u trudnoći, a pritom izbeći neželjne komplikacije.

Lečenje hemoroida je najbolje započeti nakon rođenja bebe, međutim postoje stvari koje možete uraditi i pre samog porođaja. Naime, prva i osnovna stvar jeste promena načina ishrane sa znatno većim unosom tečnosti. 

Krema protiv hemoroida u trudnoći, čepiči, razna apotekarska sredstva mogu se koristiti samo ako ste se prethodno konsultovali sa farmaceutom ili lekarom. Osim krema protiv hemoroida u trudnoći i drugih sredstava, preporučuju se i tople kupke, medicinski jastučići za ublažavanje iritacije, zatim soda bikarbona koja služi za ublažavanje svraba, itd. 

Najbolja opcija za lečenje hemoroida je svakako odlazak kod lekara koji će, shodno vašem stanju, prepisati najbolju terapiju kako bi ste izlečili hemoroide u trudnoći na najefikasniji način.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.