Šta je atopijski dermatitis i kako se leči?
/
/
Šta je atopijski dermatitis i kako se leči?
devojčica u haljini sa prugama na pregledu kod dermatologa

Šta je atopijski dermatitis i kako se leči?

Atopijski dermatitis (AD), odnosno atopijski ekcem je hronično kožno oboljenje koje zahvata kožu lica i tela i najčešće pogađa bebe i decu, dok se kod odraslih javlja u manjem procentu. Zbog toga se takođe naziva i ekcem kod beba. Karakteriše ga svrab koji se češanjem još više iritira, kao i promene na koži koje se menjaju u skladu sa uzrastom.

Atopija predstavlja naslednu predispoziciju bolesti koju karatkeriše burna reakcija na spoljašnje alergene, dok dermatitis u prevodu znači upala kože i često se može pojaviti sa drugim bolestima poput astme i alergije. Kožno oboljenje ove vrste nije zarazno i kao takvo se ne prenosi na drugu osobu direktnim kontaktom.

Postoje dva tipa atopijskog dermatitisa – hronični i akutni. Kod hroničnog oboljenja, koža biva suva i zadebljanja što dovodi do perutanja. Akutno stanje karakteriše izlučivanje tečnosti, odnosno gnoja sa pojedinih delova kože koja je zahvaćena ekcemom.

Koža dece i beba sa atopijskim dermatitisom jako je osetljiva i može doći do pojave infekcija.

Koji su uzroci i simptomi ove bolesti, kako nastaje atopijski dermatitis i kako se leči, pročitajte u nastavku.

Koji su uzroci atopijskog dermatitisa?

Često se postavlja pitanje, naročito kada je u pitanju atopijski dermatitis – šta je on zapravo i koji je uzrok njegove pojave?

Kao kod većine hroničnih oboljenja, ni kod atopijskog dermatitisa se ne zna jasan razlog pojave ove bolesti. Mnogi stručnjaci prepisuju spoj genetskih i spoljašnjih faktora kao glavne pokretače za ekcem kod beba.

devojčica u haljini sa prugama

1# Genetska predispozicija

Dokazano je da, ukoliko jedan ili oba roditelja pate od AD, astme ili alergijskog rinitisa, javlja se 50% verovatnoće da će i dete naslediti neku od ovih bolesti.

2# Uticaj spoljašnjih faktora

Klima, odnosno temperaturne promene kao što su suvo ili hladno vreme, preveilke vrućine, zagađenje, duvanski dim i prljavština utiču na pojavu atopijskog dermatitisa.

Primera radi, kad su deca i bebe na moru, kod njih može doći do pogoršanja atopijskog detmatitisa. Prevelika izloženost pesku, suncu i morskoj vodi čija so često ostaje na telu i nakon plivanja mogu doprineti iritaciji kože.

3# Neadekvatan imunološki odgovor

Ekcem kod beba i dece se može javiti usled reakcije sa nekom supstancom, bilo da je iz okruženja ili iz organizma. Dolazi do inflamacije, odnosno zapaljenja. Koža tada biva crvena, počinje da se peruta i pojavljuje se iritantan svrab. 

4# Uzrast

Veoma je važno napomenuti da AD kreće da se ispoljava najčešće u detinjstvu i to u prvih 6 meseci života. Studije su pokazale da se kod čak 90% osoba sa AD, ova bolest ispoljila do 5 godine života.

Faktori koji mogu uticati na pojavu atopijskog dermatitisa dele se u više grupa:

 1. Iritansi – deterdženti, omekšivači, sapuni;
 2. Sintetički materijali i vuna;
 3. Alergeni – grinje, kućna prašina, polen, životinjska dlaka, plesan;
 4. Alergeni u ishrani – kikriki, jaja, mleko;
 5. Mikrobi koji uzrokuju gljivične infekcije poput stafilokoke i kandide.

Takođe, uticaj stresa, znojenje, neadekvatna nega i dugotrajna izloženost toplim kupkama često utiču na pojavu AD i na pogoršanje simptoma ove bolesti.

Simptomi atopijskog dermatitisa

Simptomi AD kod svakoga su drugačiji. Glavni simptom je svrab koji je stalno prisutan. Češanje i trljanje može pogoršati simptome AD i povećati upalu kože.

Može se javiti crvenilo i otok, kao i mali plikovi, perutanje i ljuspice. Koža dolazi do pucanja što izazva curenje gnojnih kesica.

Česti simptomi su i pojava ekcema u predelu ruku i nogu, na zgobovima, licu i vratu. Pojavljuje se nekontrolisana potreba za češanjem.

prikaz osipa na koži izbliza

Atopijski dermatitis kod dece – kako prepoznati simptome?

AD kod dece izazva pojavu simptoma koji dolaze i prolaze ali isto tako se mogu ispoljiti tako da budu prisutni većinom vremena. Simptomi zahvataju bilo koji deo tela i nekad su dosta različiti.

Atopična koža kod dece karakteriše: 

 • Suvu kožu;
 • Perutanje:
 • Svrab;
 • Crvenilo i otok;
 • Bledilo kože u predelu lica;
 • Tamne krugove oko očiju;
 • Sitne plikove u vidu gnojnih ljuspica;
 • Kožne promene u predelu usta, očiju i ušiju;
 • Osip

Pomenuti simptomi mogu se pojavljivati i nestajati tokom celog detinjstva. Ono što je karakteristično za uzrast od 2 do 12 godine jesu kožne promene na laktovima, kolenima, butinama, licu i iza ušiju – često su te promene okarakterisane grubom teksturom kože.

Simptomi koji karakterišu atopijski dermatitis kod beba

Pitanje koje muči mnoge roditelje: kako zaštiti svoju bebu od alergija i ekcema i kako prepoznati simptome?

Bebina koža je izrazito osetljiva i treba joj vremena da razvije barijeru koja će joj štititi kožu od raznih iritacija i upala. Atopijska koža kod beba pojavljuje se u vidu kožne iritacije koja je prouzrokovana pojačanim lučenjem i curenjem pljuvačke usled rasta bebinih zubića.

Tada se pojavljuje ekcem na licu kod beba i najčešće zahvata obraze, bradu, regiju vrata, teme glave, kolena i laktove. Negde oko bebine prve godine simptomi kod AD mogu se prepoznati pojavom ekcema koji zahvata regiju kože sa unutrašnje strane laktova, regiju kože iza kolena, vrat, zglobove, šake, ponekad i predeo kože oko usta.

Važno je propratiti određene promene na koži vaše bebe ili deteta koje ukazuju na pojavu bakterijske infekcije: 

 • Temperatura;
 • Pucanje gnojnih plikova;
 • Osip koji se širi u vidu crvenih linija;
 • Otok, bol, osetljivost i topla regija kože oko osipa.
prikaz osipa na laktu izazvanog atopijskim dermatitisom

Koji tipovi AD postoje?

Atopični dermatitis deli se u 3 grupe:

 1. Neurodermatitis – pojavljuje se crvenilo i svrab kože kada je osoba opuštena ili pred spavanje i zahvata samo jednu ili dve regije kože.
 2. Kontaktni dermatitis – kontakt sa određenim supstancama utiče na pojavu ove vrste dermatitisa.
 3. Dihidrotični ekcem – karakteriše ga pojava plikova na dlanovima, tabanima i prstima.

Lečenje atopijskog dermatitisa – kada se javiti lekaru?

Veoma je važna nega i hidratacija kože!

Ukoliko na koži svog deteta primetite neke od simptoma, bitno je što pre javiti se lekaru, odnosno pedijatru. Pedijatar će vas, nakon odrađene analize, ukoliko zaključi da je potrebno, poslati dermatologu.

Ne postoji terapija koja će dovesti do potpunog izlečenja od AD.

Adekvatnom primenom terapije, redovnim kontrolama i redovnoj brizi i nezi, simptomi na koži lica i tela mogu se ublažiti i držati pod kontolom. Pojava ekcema  i intenzivno češkanje može se ublažiti i tako sprečiti pojava infekcija.

Preporučuje se da skraćujete nokte detetu kako ne bi, češkanjem, još više pogoršalo ekcem i napravilo ranice na koži koje dovode do infekcije. Zanimajte ga nekim igračkicama i aktivnostima od kojih će mu biti “pune ruke posla” i koje će mu odvratiti misli od svraba.

Nega kože kod bebe i dece od velikog je značaja. Za atopijski dermatitis krema treba biti blagog sastava bez veštačkih supstanci. Vlažna krema kao i kupke u mlakoj vodi sa dodatkom prirodnih i blagih ulja neophodan su deo svakodnevne nege kože.

Izbegavanje sredstva koja nadražuju kožu deteta

Najbolje je pronaći sredstva na prirodnoj bazi, koja će umiriti kožu bebe ili deteta. Često su to sredstva koja služe da obnove oštećenu kožu i umanjuju rizik od pojave alergijskih reakcija, poput mirišljavih kupki za bebe i decu.

Takođe, izbegavati bilo šta što izazva intenzivan nadražaj i češkanje kod deteta. Vodite računa da, kada birate namirnice, odaberete one koje u sebi ne sadrže alergene. Adekvatnom ishranom gradite i jačate imunitet dece i beba koji im pomaže u borbi sa AD.

Obratite pažnju na tkaninu koja može još više iziritirati kožu vašeg deteta poput vune i sintetike, stoga bolje se opredeliti za pamučnu odeću.

Izbacite iz upotrebe bilo kakva sredstva za higijenu i negu koja u sebi imaju supstance i alergene koje će pogoršati simptome. Često to mogu biti određeni proizvodi za higijenu poput sapuna, krema i kupki koji se mogu pronaći u prodavnicama i drogerijama. Stoga, jako je bitno informisati se i odabrati proizvode za negu koji su namenjeni osobama sa izrazito osetjlivom kožom.

Prepisivanje medikamenata

Dermatolog u nekim situacijama prepisuje kortikosteroide koji mogu doći u obliku tableta, odnosno oralne primene i u vidu masti koja se nanosi na kožu kako bi se umirio svrab i smanjio otok i crvenilo.

Antibiotici se prepisuju u slučaju da se pojavi bakterijska infekcija kože. Antihistaminici generalno ne smanjuju svrab, ali se mogu preporučiti kako bi pozitivno uticali na kvalitet sna.

Određeni imunomodulatori mogu doći u vidu tableta ili sirupa i uglavnom se prepisuju kada dosadašnja terapija nema pozitivnog učinka.Nega kože kod dece i beba kao i redovne kontrole, saveti i adekvatna ishrana, može smanjiti učestalost pojave ekcema i iritacije. Pamučnu odeću i opremu za negu beba i dece možete pronaći na KIDO sajtu, i tako pružiti svom detetu odgovarajuću brigu i negu koja će pomoći da se AD održava pod kontrolom.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.