Koji je najbolji položaj za spavanje beba?
/
/
Koji je najbolji položaj za spavanje beba?
Beba spava zamotana

Koji je najbolji položaj za spavanje beba?

Ako je verovati pričama, spavanje beba predstavlja najveći izazov za sve roditelje, bez obzira na to da li su iskusni ili je u pitanju prvo dete. To što ste imali sreće da vaša prva beba spava mirno, ne znači da se druga neće buditi češće, i to je nešto što stvarno ne može da se predvidi.

Na kvalitet vašeg sna uz novorođenče nažalost ne možete uticati u velikoj meri, ali postoje stvari koje možete uraditi kako biste svom detetu obezbedili miran san i komfor tokom spavanja. Udoban krevetac za bebe i prostorija u kojoj one spavaju su izuzetno važni faktori, ali je pravilan položaj bebe za spavanje ipak nešto na šta treba obratiti najviše pažnje.

Ukoliko ste novopečeni roditelji, sigurno je da postoji izvesna doza straha da ne pogrešite i oko nekih naizgled banalnih stvari, kao što je položaj za spavanje, ali ne brinite. Nije reč o nekim komplikovanim položajima, i veoma brzo će vam biti jasno šta treba da radite. Pa, kako beba treba da spava?

Da li svaka beba spava na isti način?

Iako zvanično postoji najbolji položaj za spavanje beba koji se generalno preporučuje, može se desiti da vam pedijatar udeli nešto drugačiji savet. Pre nego što bebu odvedete kući, u porodilištu će konstatovati, a potom vas uputiti u to da li vaše dete ima problem sa gutanjem ili bljuckanjem, ili bilo koji drugi zdravstveni problem koji iziskuje određen položaj za spavanje.

Ukoliko je vaša beba rođena pre vremena, ovo takođe može uticati na položaj u kome će spavati. Za prevremeno rođene bebe je karakteristična i veća potreba za snom, pa ne bi trebalo da vas plaši ako skoro sve vreme spava.

Spavanje bebe na boku – savet većine lekara

Većina pedijatara savetuje da novorođenče spava na boku. Glavni razlog zbog koga se ovaj položaj smatra najboljim jeste to što, ukoliko beba bljucne tokom noći, nema opasnosti da će se zagrcnuti.

Nakon što bebu namestite na bok, iza leđa stavite pokrivač, kako se ne bi prevrnula. Za ovakav položaj bebe je bitno da je okrećete više puta u toku dana, odnosno da menjate stranu na kojoj beba spava.

Za položaj koji podrazumeva spavanje bebe na boku je važan i položaj ruku i glave. Bebina glava bi trebalo da bude u ravni sa leđima, i da se spreči zabacivanje glave unazad. Ručice bi trebalo da su slobodne i ispred tela, a noge blago savijene napred.

Za održavanje ovakvog položaja možete koristiti potporu u vidu pokrivača koji ćete saviti u valjkasti oblik, ali ne preterujte sa dodatni rekvizitima u krevecu. Trebalo bi da beba spava na ravnom, bez suvišnih igrački u krevetu, a muzičke vrteške koje često vise iznad kreveca ne bi trebalo da budu postavljene direktno iznad bebine glave.

Ovaj položaj se navodi kao najbolji i pravilan položaj bebe za spavanje, jer na taj način ne postoji mogućnost da se beba zagrcne, a ujedno je ovaj položaj najbolji za pravilno formiranje bebine glave.

Beba spava na boku

Da li je spavanje bebe na leđima bolja opcija?

Iako naši pedijatri savetuju da beba spava na boku, preporuka Američke pedijatrijske akademije je spavanje bebe na leđima. Oni preporučuju da se ispod dušeka u krevecu za bebe postavi jastučić koji će blago podići deo na kome se nalazi bebina glava.

Bebina glava, kako kažu, će prirodno biti okrenuta na stranu, pa neće biti opasnosti ukoliko beba bljucne. Iako ovaj položaj ističu kao najbolji, ne navode konkretne zamerke bočnom položaju za spavanje.

Koji god metod da vam se čini boljim – položaj na boku ili na leđima, konsultuje se sa lekarom i pedijatrijskim sestrama u porodilištu, koji vam u odnosu na zdravstveno stanje bebe mogu dati i konkretnije smernice. Ono što je sigurno jeste da treba da izbegavate položaj u kome beba spava na stomaku.

Zašto se spavanje bebe na stomaku ne preporučuje?

Položaj koji podrazumeva spavanje bebe na stomaku se navodi kao najčešći uzrok SIDS-a, odnosno sindroma iznenadne smrti novorođenčeta. Majke se često odlučuju da postave bebu da spava potrbuške zato što ovaj položaj bebi više odgovara i obično uz njega ima mirniji i duži san. Ne dajte da vas naizgled miran san deteta zavara, jer ovaj položaj definitivno nije dobro rešenje.

Bebina glavica tokom prva dva meseca nije dovoljno fleksibilna da bi ona mogla brzo da reaguje ukoliko se okrene licem ka dušeku. Osim opasnosti od najgoreg, loša strana ovog položaja jeste upiranje stopala ka dušeku pri čemu u nekim slučajevima može doći do nepravilnog formiranja istih.

Ipak, iako spavanje bebe na stomaku tokom noći definitivno nije preporuka, ovo ne znači da bebu ne treba nikada da ostavite da leži potrbuške. Tokom dana, pod vašim nadzorom, beba bi trebalo da provede određeno vreme ležeći na stomaku. Zbog čega je ovo bitno?

Položaj bebe na stomaku je svojevrsna priprema za puzanje, zato što će na ovaj način vaša beba naučiti da podiže i telo i glavicu, da uspostavi ravnotežu, a vremenom i da se uspravi na ruke i zauzme položaj za puzanje.

Tokom prva tri meseca bebine kosti su još uvek mekane, i ne preporučuje se da beba uvek leži u jednom položaju. Ukoliko vaša beba spava na boku tokom noći, preko dana je ostavite malo da leži na ležima, kao i na stomaku.

Još par saveta za miran san vaše bebe

Pravilan položaj bebe za spavanje nije dovoljan da joj se obezbedi miran i kvalitetan san. Postoji još nekoliko saveta za spavanje novorođenčeta koje bi trebalo da usvojite i primenjujete.

Adekvatno opremljen krevetac za bebe

Kao što smo pomenuli, beba ne bi trebalo da spava okružena gomilom plišanih igračaka, sa velikim brojem prekrivača i mekanih jastuka. Savet je da beba spava na čvrstom dušeku (sa minimalnom mogućnošću ugibanja), sa zategnutom posteljinom za bebe i laganim pokrivačem koji nikako ne sme da ide preko bebine glave.

U poslednje vreme su popularne i vreće za spavanje za bebe, koje onemogućavaju bebi veće pokrete tokom sna. Podrazumeva se da bebu ne ostavljate da spava na kauču , fotelji ili sličnom ležaju koji nije predviđen za spavanje novorođenčeta.

Idealna sredina za spavanje bebe

Beba bi trebalo da spava u roditeljskoj sobi, ali u svom krevecu, a ne sa vama u krevetu! Mnogi nesavesno preporučuju da majka i beba spavaju zajedno i to su saveti koje ne bi trebalo da slušate. Kako smo naglasili, beba bi trebalo da spava na zategnutoj posteljini bez suvišnih jastuka, što u vašem krevetu sigurno nije slučaj. Kao biste izbegli da se beba uguši pokrivačem ili jastukom, ili da je slučajno udarite tokom noći, od prvog dana je ostavljajte da spava u krevecu.

Idealna sredina za bebu je i sredina bez duvanskog dima, pa izbegavajte pušenje u sobi gde beba spava i generalno u celom stanu ili kući u kojoj živi novorođenče.

Izbegavajte pregrevanje

Mnoge mlade majke su listanjem časopisa videle kako bebe spavaju u potpunosti utopljene, prekrivene mekanim ćebetom, sa kapicom na glavi, što svakako ne bi trebalo da bude slučaj. Naravno da ćete dete utopliti, ali kapa i šal, kao i višak pokrivača tokom spavanja su zaista nepotrebni.

Pelene, bodi i pidžama, i vreća za spavanje za bebe – ukoliko je koristite, su sasvim dovoljni, a tokom letnjih meseci nekad i suvišni. Ukoliko vidite da se beba znoji u predelu vrata, znaćete da joj je pretoplo. Kape svakako treba izbegavati jer dok beba spava glavica treba da bude slobodna, radi lakšeg regulisanja njene temperature.Iako vam se iz priča drugih majki čini da bebe i spavanje ne idu jedno s drugim, ne brinite. Isprekidan san za bebe je otpilike do kraja rasta zubića normalna pojava, ali na kvalitet njihovog sna, sada kada znate kako bebe treba da spavaju, svakako možete da utičete.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.