Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze
/
/
Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze
Mala beba zeva

Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze

Grčevi kod beba su neizostavan deo njihovog razvoja u prvim nedeljama života. Majke su često izuzetno zabrinute ničim izazvanim napadima plača koji se kod deteta javljaju nakon druge ili treće nedelje života, a pogotovo se ozbiljnom čini činjenica da je beba potpuno neutešna, i da je nekada potrebno i dva sata ljuljuškanja u naručju kako bi prestala da plače. Za sve mame koje trenutno prolaze kroz ovaj neprijatan period, imamo dobru vest – u pitanju su samo grčevi kod beba koje roditelji i dete moraju prevazići zajednički.

Zašto se javljaju grčevi kod beba?

Stručni naziv za grčeve kod beba je kolike, mada jedinstveno medicinsko objašnjenje za pojavu grčeva ne postoji. Većina lekara tvrdi da se grčevi kod beba javljaju zbog nagomilavanja gasova u želucu i crevima. Još jedna teorija objašnjava grčeve kao netoleranciju prema laktozi.

Ono što je praksa utvrdila, jeste da se bolovi javljaju u kasnim poslepodnevnim časovima, kada beba počinje neutešno da plače. Kada su u pitanju grčevi kod beba trajanje zavisi od bebe do bebe, a najčešće opstaju od treće nedelje do trećeg meseca života. Grčevi kod beba u prvoj nedelji nisu tako česta pojava, ali već u trećoj ili četvrtoj nedelji ih sasvim sigurno možete očekivati.  

Kako prepoznati grčeve?

Jedna od najtežih stvari za majke je prepoznavanje uzroka bebine uznemirenosti. Vrlo je neprijatna situacija za svakog roditelja u kojoj dete neutešno plače, a on ne može da joj pomogne jer ne zna u čemu je problem. Pre nego što se prepustite panici, pogledajte kako se beba pomera i kakve grimase pravi.

Ukoliko nožice povlači prema stomaku, a u licu poprima crvenu boju, pri tom joj je stomačić naduven, možete biti gotovo sigurni da je reč o grčevima. Pre nego što donesete ovakav zaključak, potrebno je da eliminišete druge moguće uzroke bebine uznemirenosti, kao što su glas, pospanost ili umor.

Da li su grčevi kod beba opasni?

Grčevi kod beba apsolutno nisu opasni, niti mogu ostaviti trajnu posledicu na njen razvoj i zdravlje. Oni su potpuno prirodna pojava koja podrazumeva određene periode uznemirenosti, koji se neočekivano jave i isto tako nestanu. Ipak, budite pažljivi prilikom procenjivanja uzroka bebinog plača. Ne pripisujte svaki plač isključivo grčevima, naročito onaj koji je praćen povišenom telesnom temperaturom ili osipima, jer je to simptom koji se ne vezuje za grčeve i ukazuje na nešto ozbiljniji problem.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Kada su u pitanju grčevi kod beba lek koji će ih u potpunosti otkloniti ne postoji. Kao što smo naveli prethodno, grčevi su faza kroz koju svaka beba prolazi, pa ih kao bebina mama možete samo ublažiti.

#1 Čajevi i sirupi

Po preporuci lekara ili apotekara možete se poslužiti nekim od čajeva ili sirupa namenjenih ublažavanju grčeva kod beba. Ipak, ne računajte na to da će grčevi potpuno nestati, na ovaj način ćete ih samo ublažiti.

#2 Masirajte bebi trbuh

Skinite bebu i postavite je na leđa, a zatim joj laganim pokretima masirajte naduven stomačić kako biste joj intenzivirali gasove i tako olakšali bolove. Ukoliko primetite da je bebi neprijatno, ne prekidajte masažu već budite istrajni, jer će detetu nakon toga biti lakše.

#3 Pripazite na sopstvenu ishranu

Ukoliko dojite bebu, vaša lična ishrana u velikoj meri utiče i na nju. Prema tome, izbegavajte teška i masna jela, grašak, pasulj, kupus, kao i prekomerno konzumiranje voća, naročito pomorandži i grožđa, i svega što i vas može da dovede do nadimanja.

#4 Držite bebu u naručju

Ušuškajte bebu udobnim prekrivačem, njišite je i tiho joj pričajte ili pevušite. Mamin glas uvek smiruje decu, naročito kada je reč o najmlađem uzrastu, pa ćete joj na ovaj način skrenuti pažnju sa bolova i bar na nekoliko minuta odgoditi plač izazvan grčevima.

#5 Pustite bebi muziku

Koliko god to čudno zvučalo, nekada je najbolje ostaviti dete u krevetiću i pustiti mu neku umirujuću muziku. Beba će neko vreme plakati, a onda će se samo smiriti slušajući lagane melodije koje ste pustili.

Primenite neke od navedenih trikova za ublažavanje grčeva, a pre svega, povedite računa o sopstvenoj ishrani koja u velikoj meri utiče na bebu posredstvom dojenja. Pokušajte da prepoznate šta bebu smiruje, pa bilo da je reč o tihoj muzici ili laganoj masaži stomačića, praktikujte ove aktivnosti kad god naiđu periodi uznemirenosti. U svakom slučaju, već nakon trećeg meseca grčevi kod beba postaju retka pojava, ili se čak više uopšte ne javljaju.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.