Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze?
/
/
Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze?
Mala beba zeva

Grčevi kod beba – zašto se javljaju i kako se prevazilaze?

Grčevi kod beba su neizostavan deo njihovog razvoja u prvim nedeljama života. Majke su često izuzetno zabrinute ničim izazvanim napadima plača koji se javljaju nakon druge ili treće nedelje života deteta, a pogotovo se ozbiljnom čini činjenica da je beba potpuno neutešna, i da je nekada potrebno i dva sata ljuljuškanja u naručju kako bi prestala da plače. 

Za sve mame koje trenutno prolaze kroz ovaj neprijatan period, imamo dobru vest – u pitanju je samo to da beba ima grčeve koje roditelji i dete moraju prevazići zajednički.

U narednim redovima predlažemo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da umirite vašeg mališana i simptome grčeva onda kada nastupe. 

Zašto i kada se javljaju grčevi kod beba?

Stručni naziv za grčeve mališana je kolike, mada jedinstveno medicinsko objašnjenje za pojavu grčeva ne postoji. Većina lekara tvrdi da se grčevi kod beba javljaju zbog nagomilavanja gasova u želucu i crevima. Još jedna teorija objašnjava ovu pojavu kao netoleranciju prema laktozi. 

Ono što je praksa utvrdila, jeste da se bolovi javljaju u kasnim poslepodnevnim časovima, kada beba ima napade neutešnog plača. Kada su u pitanju grčevi kod beba trajanje je individualno, a najčešće opstaju od treće nedelje do trećeg meseca života. Grčevi kod beba u prvoj nedelji nisu tako česta pojava, ali već u trećoj ili četvrtoj nedelji ih sasvim sigurno možete očekivati.  

Grčevi kod beba – kako ih prepoznati?

Jedna od najtežih stvari za majke je prepoznavanje uzroka bebine uznemirenosti. Vrlo je neprijatna situacija za svakog roditelja u kojoj dete neutešno plače, a on ne može da joj pomogne jer ne zna u čemu je problem. Pre nego što se prepustite panici, pogledajte kako se beba pomera i kakve grimase pravi. 

Ukoliko nožice povlači prema stomaku, a u licu poprima crvenu boju, pri tom joj je stomačić naduven, možete biti gotovo sigurni da je reč o grčevima. Pre nego što donesete ovakav zaključak, potrebno je da eliminišete druge moguće uzroke bebine uznemirenosti, a to može biti glas, pospanost ili umor. 

Uvek je poželjno i preporučljivo konsultovati se sa pedijatrom oko novonastalih problema, ali je važno napomenuti da su grčevi simptom koja oseti gotovo svaka beba tokom odrastanja – bebi koja ima grčeve, moguće je olakšati simptome makar privremeno.

Da li su grčevi kod beba opasna pojava?

Beba koja ima grčeve ne treba da brine, budući da oni apsolutno nisu opasni, niti mogu ostaviti trajnu posledicu na njen razvoj i zdravlje. Oni su potpuno prirodna pojava koja podrazumeva određene periode uznemirenosti, koji se neočekivano jave i isto tako nestanu. Deo su odrastanja, te možete ostati smireni kada ih tokom ranih dana odrastanja prepoznate kao uzrok bebine uznemirenosti. 

Ipak, budite pažljivi prilikom procenjivanja uzroka bebinog plača. Ne pripisujte svaki plač isključivo grčevima, naročito onaj koji je praćen povišenom telesnom temperaturom ili osipima, jer je to simptom koji se ne vezuje za grčeve i ukazuje na nešto ozbiljniji problem. 

Kako smiriti grčeve kod beba?

Kada su u pitanju grčevi kod beba lek koji će ih u potpunosti otkloniti ne postoji, a prethodno smo pomenuli da su grčevi faza kroz koju svaka beba prolazi, pa ih bebina mama može samo ublažiti. Oni se mogu javiti iz različitih razloga – u zavisnosti od toga kako se beba hrani na flašicu ili dojenjem, ali i u zavisnosti od toga kakva je ishrana majke koja doji.

Pa se tako razlikuju i metode protiv grčeva, a mi navodimo neke od najefektnijih. 

#1 Čajevi i sirupi – tradicionalna metoda za umirivanje grčeva kod beba

Po preporuci lekara ili apotekara možete se poslužiti nekim od čajeva ili sirupa namenjenih ublažavanju grčeva kod beba. Čajevi su narodni odnosno tradicionalni lek za grčeve kod beba, ali i odraslih. Kao što je poznato, čajevi kod beba do 2 meseca nisu preporučljivi, budući da je majčino mleko sve što i dalje nerazvijen organizam mališana može da svari.

Tako je sve do šestog meseca bebinog života, ali se u slučaju problema sa grčevima, čaj može davati bebama koje su navršile četvrti mesec, ali u strogo kontrolisanim dozama – kako bi se postepeno navikavale na uvođenje novih namirnica. Najmanja šolja koju posedujete u domu biće odgovarajuća dnevna doza čaja za bebu.

Naravno, treba napomenuti da je u pitanju nezaslađeni čaj i čaj bez popularnih dodataka poput meda ili limuna. Zaslađeni čajevi mogu pogoršati probavu, ali i loše uticati na bebine tek izrasle zube. Za ublažavanje simptoma grčeva kod beba popularan je čaj od kima, komorača, kamilice i matičnjaka. 

Farmaceut vas može posavetovati i prepisati kapi namenjene rešavanju ovih problema, koje su takođe vrlo često primenjivane. Ipak, ne računajte na to da će simptomi grčeva potpuno nestati, kapi, čajevi i drugi preparati će ih samo ublažiti. 

#2 Masirajte bebi trbuh – metod koji garantovano olakšava simptome grčeva kod beba

Još jedan način da se ublaže simptomi grčeva kod beba jesu i masaže. I u ovom slučaju, u pitanju je tretiranja simptoma, a ne i uzroka, pa možete očekivati samo trenutna olakšanja. Ipak, u periodu kada je bebi teško, masaže trbuha biće od velike pomoći. 

Skinite bebu i postavite je na leđa, a zatim joj laganim pokretima masirajte nadut stomačić kako biste joj intenzivirali gasove i tako olakšali bolove. Ukoliko primetite da je bebi neprijatno, ne prekidajte masažu već budite istrajni, jer će detetu nakon toga biti lakše. Možete staviti par kapi bebi ulja na stomak, kako biste dodatno olakšali proces.

#3 Ishrana majke može uticati na stvaranje grčeva – povedite računa o ishrani

Ukoliko dojite bebu, vaša lična ishrana u velikoj meri utiče i na nju. Prema tome, izbegavajte teška i masna jela, grašak, pasulj, kupus, ali i prekomerno konzumiranje voća, naročito pomorandži i grožđa, i svega što i vas može da dovede do nadimanja i grčeva. 

Razlog zbog čega mahunarke i generalno voće i povrće mogu dovesti do nadimanja, jesu velike količine vlakana koje ove namirnice sadrže, a koja mogu uticati na pojavu nadimanja i propratnih simptoma. 

Ovo naročito možete iskusiti ukoliko se vaša ishrana i inače ne zasniva na namirnicama sa visokim procentom vlakana, te je potrebno neko vreme da se vaš organizam navikne na veće količine vlakana. 

Ipak, ukoliko dojite bebu, savet je da za ovo vreme ne eksperimentišete previše, ali je korisno znati da je ishrana bogata vlaknima izuzetno dobra po crevnu floru i digestivni sistem. 

#4 Držite bebu u naručju – metod koji kod mališana uvek izaziva pozitivne emocije

Možda i jedan od najjednostavnijih načina da umirite vašeg mališana jeste da njišete bebu i tiho joj pričajte ili pevušite. Skretanje pažnje sa bolova je proverena tehnika, koja se pokazala delotvornom čak i za odrasle, pa možete biti sigurni da ćete na ovaj način makar na kratko olakšati.

Mamin glas uvek smiruje decu, naročito kada je reč o najmlađem uzrastu, pa ćete joj na ovaj način skrenuti pažnju sa bolova i bar na nekoliko minuta odgoditi plač izazvan grčevima. U maminom naručju deca se osećaju sigurno i zaštićeno, zbog čega će se uznemirenost i strah sasvim sigurno smanjiti makar delimično. 

#5 Pustite bebi muziku – muzika je provereno sredstvo kod umirivanja beba

Koliko god to čudno zvučalo, nekada je najbolje ostaviti dete u krevetiću i pustiti mu neku umirujuću muziku. Beba će neko vreme plakati, a onda će se samo smiriti slušajući lagane melodije koje ste pustili. 

Odabir muzike je jako važan, i jako je važno da to budu lagane i usporene melodije koje ih neće dodatno razdražiti. Idealno je da to bude muzika za koju provereno znate da vaš mališan uživa u njima – jer ćete na taj način najbolje postići skretanje pažnje. Nežne uspavanke, instrumentali ili čak neke od dela klasične muzike sigurno će sigurno prijatno uticati na mališane sa grčevima.

Primenite neke od navedenih trikova za ublažavanje grčeva, a pre svega, povedite računa o sopstvenoj ishrani koja u velikoj meri utiče na bebu posredstvom dojenja. Pokušajte da prepoznate šta bebu smiruje, pa bilo da je reč o tihoj muzici ili laganoj masaži stomačića, praktikujte ove aktivnosti kad god naiđu periodi uznemirenosti. U svakom slučaju, već nakon trećeg meseca grčevi kod beba postaju retka pojava, ili se čak više uopšte ne javljaju.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.