Prvi simptomi trudnoće – kako znati da li ste trudni
/
/
Prvi simptomi trudnoće – kako znati da li ste trudni
Trudnica koja drži slike ultazvuka

Prvi simptomi trudnoće – kako znati da li ste trudni

Iako jedini pouzdani odgovor na pitanje kako znati da li ste trudni može dati samo ultrazvuk, odnosno lekar, prvi simptomi trudnoće ponekad mogu otkriti začeće. Prvi znakovi trudnoće se u zavisnosti od individualnih slučajeva mogu umnogome razlikovati, ali više udruženih simptoma mogu biti adekvatan signal za dalje testiranje.

U nastavku teksta otkrivamo vam sve što ste želeli da znate o prvim naznakama drugog stanja, te koji su najčešći prvi znakovi trudnoće, kako znati da li ste trudni, kada se javljaju prvi simptomi trudnoće, ali i koji su mogući čudni znaci trudnoće, odnosno naznake koje nisu tako česte.

Prvi simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

Prvi simptom trudnoće za mnoge je gotovo sinoniman sa izostankom menstruacije, ali je činjenica da mnogi prvi znakovi trudnoće dolaze i pre nje. Prvi simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije mogu podrazumevati širok dijapazon znakova i simptoma kao što su:

 • Osetljive grudi
 • Umor i slabost
 • Generalna preosteljivost i iritabilnost
 • Glavobolje
 • Insomnija
 • Mučnina i vrtoglavica
 • Promene u apetitu i ukusu
 • Moguća blago povišena temperatura

Pobrojani prvi simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije tipični su rani znaci trudnoće tek nekoliko dana nakon začeća, iako se udruženi odjednom javljaju retko. Svaki od simptoma može biti i uzrokovan drugim životnim okolnostima. Ipak, ovakvi simptomi mogu biti signal da je vreme da preduzmete ozbiljnije korake testiranja, kao što je npr. test na trudnoću, a kasnije i poseta lekaru.  

Kada se javljaju prvi simptomi trudnoće?

Budući da je svaka žena, odnosno njen organizam, drugačiji, odgovor na pitanje kada se javljaju prvi simptomi trudnoće može varirati. Kod nekih žena osetiće se već nekoliko dana nakon začeća, drugima će se pojaviti prvi simptomi već u prvoj nedelji, dok će određeni broj žena na simptome čekati i do nekoliko nedelja.

Baš kao što i vreme kada se javlja prvi znak trudnoće nije univerzalan, razlikuje se i vreme potrebno da se utvrdi trudnoća pomoću kućnih testova. Neke žene mogu dobiti pozitivan test na trudnoću odmah dan nakon menstruacije, dok će neke žene čekati na pozitivan rezultat testa i do nekoliko nedelja.

Najveći broj žena, ipak, moći će uz pomoć testa da dobije pozitivan rezultat već nakon jedne nedelje nakon izostanka menstruacije. Ipak, imajte u vidu da čak i kada test pokaže negativan rezultat, on nije 100% precizan način utvrđivanja drugog stanja. Ukoliko i dalje osećate simptome, trebalo bi da se konsultujete sa vašim lekarom.

Kod nekih žena, negativni rezultat očitaće se ukoliko se test na trudnoću radio prerano, pa u mokraći nije bilo dovoljno hormona Beta HCG (humani horioni gonadotropin) koji je ključan za utvrđivanje začeća putem kućnih testova, budući da je ovo hormon koji je prisutan isključivo u krvi i urinu žena u drugom stanju.

Trudnica sa fotografijama ultrazvuka bebe

Prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji – znaci rane trudnoće

Manjem broju žena će se pojaviti prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji, dok će većina žena iskustiti simptome tek nakon nekoliko meseci trudnoće. Znaci rane trudnoće se u tom slučaju pokazuju nedelju dana nakon početka trudnoće, onog momenta kada zid materice (endometrijum) prihvati oplođenu jajnu ćeliju. 

Potrebno je dve do tri nedelje nakon seksualnog odnosa da bi trudnoća nastala.

Kada se pomenu prvi simptomi trudnoće bolovi u stomaku su jedna od prvih asocijacija. Ipak, kada su tema prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji, rani znakovi trudnoće su mnogo specifičniji. Dok su bolovi u trudnoći i nagon za povraćanjem kao simptom učestaliji u kasnijim fazama trudnoće, mučnina koja nije nužno jutarnja je jedan od mogućih ranih simptoma trudnoće.

Blagi grčevi, kao i gasovi takođe mogu biti prvi znakovi trudnoće u prvoj nedelji, baš kao i nadutost u stomaku, ali i averzija prema hrani i istovremena izražena želja ka određenim namirnicama. Po iskustvima mnogih mama koje su se suočile sa ranim znacima trudnoće, simptomi su slični onima kod predmenstrualnog sindroma odnosno pms-a.

Veliki broj žena kaže da rani znakovi trudnoće u prvoj nedelji donose i jako izražen umor, pospanost i razdražljivost, što je očekivani simptom u ovom periodu kada nivoi hormona variraju. Upravo ove hormonske varijacije tokom trudnoće dovode do čestih promena u raspoloženju, ali i promenama u grudima kao što su:

 • Oteklost
 • Bol 
 • Osetljivost 
 • Težina 

Iako su problemi sa grudima poput bola i nelagodnosti česti u ranim fazama trudnoće, dobre vesti su da oni nakon nekog vremena u potpunosti nestaju, kada se nivoi hormona umire i svedu na normalne vrednosti. 

Čudni znaci trudnoće – šta kada se javi neobični prvi znak trudnoće

Po brojnim iskustvima žena, nije retkost ni da se javljaju i neki čudni znaci trudnoće, naročito u najranijem periodu. Čudni znaci trudnoće se najčešće odnose na blagi poremećaj ukusa, pa tako hrana i pića u kojima su žene do skora uživale odjednom nemaju tako dobar ukus, ili im čak izazivaju i gađenje.

Promene u ukusima i mirisima su definitivno jako čest simptom rane trudnoće, ali se mogu javiti i drugi, neobičniji simptomi. Kada su tema čudni znaci drugog stanja treba pomenuti i specifičan ukus u ustima, koje žene opisuju kao metalni ukus u ustima, ali i neobične prve simptome kao što je naprasno gubljenje interesovanja za konzumiranjem cigareta! 

Pored pomenutog, postoji još jedan znak koji se može okarakterisati kao neobičan, ali za koje mnoge žene tvrde da može ukazati na ranu trudnoću, a to je – intuicija. Iako je, naravno, intuiciju nemoguće dokazati ili čak opisati sam subjektivni osećaj, iskustva mnogih žena pokazuju da je ovo zajednički znak ranog perioda trudnoće.

Ovaj rani znak trudnoće žene opisuju kao jak i izražen osećaj koji govori u prilog tome da su u drugom stanju. Za mnoge žene, odgovor na pitanje kako znati da li ste trudni, našao se upravo u intuiciji, za koju smatraju da je nepogrešivo sredstvo za otkrivanje rane faze drugog stanja. 

Da li ćete iskusiti ovaj simptom ili ne – kao i za sve ostale, zavisi umnogome od vašeg ličnog iskustva trudnoće, ali i lične filozofije i uverenja. 

Svi simptomi rane trudnoće koje možete osetiti

Iz svega do sada navedenog, možda je teško razlučiti koji su to prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji, a koji rani znaci trudnoće nakon nekoliko, odnosno dve nedelje. Istina je da se u određenim slučajevima, neki od simptoma mogu istovremeno javljati, budući da smo više puta pomenuli da su sve naznake vrlo individualne.

Ipak, na osnovu statistike i iskustava većeg broja trudnica, mogu se razlikovati najčešći prvi znaci trudnoće u prvoj nedelji, od ranih znakova trudnoće nakon dve nedelje. Prve naznake koje nosi trudnoća u prvoj nedelji su istovremeno i najčešće prvi znak trudnoće pre izostanka menstruacije, što je osnovna polazna tačka za razlikovanje simptoma.

U nastavku prilažemo tabelu koja će vam omogućiti lakše razlikovanje i prepoznavanje ranih simptoma trudnoće, uz još jednu napomenu da je svako telo i organizam drugačiji, pa samim tim drugačije i reaguje na drugo stanje, pa se simptomi mogu međusobno preplitati.

Prvi znaci trudnoće u prvoj nedeljiRani znaci trudnoće nakon dve nedelje
Osetljivost u grudimaOtečene grudi
Hronični umor i zamaranjePogoršanje hroničnih oboljenja
Mučnina Povraćanje i gorušica
Promene u preferencijama aroma Poboljšani osećaj mirisa
GlavoboljeUčestalo mokrenje
Blago povećana telesna temperaturaBlago krvarenje
InsomnijaIzostanak menstruacije
Povećana razdraženostPromene raspoloženja

Radi lakšeg snalaženja, sledi i spisak na kome se nalaze svi simptomi rane trudnoće, nezavisno od perioda. 

Svi simptomi rane trudnoće – šta sve možete očekivati 

Objedinjeni spisak na kome se nalaze svi simptomi rane trudnoće pomoći će vam da utvrdite da li je potrebno da zakažete konsultaciju sa lekarom ili uradite kućni test za trudnoću i samim tim dobijete jedini mogući siguran potvrdni odgovor na pitanje kako znati da li ste trudni.

 • Jutarnja mučnina
 • Izmenjena čula ukusa i mirisa
 • Zamor
 • Grčevi i blago krvarenje
 • Izostanak menstruacije
 • Mučnina 
 • Bolne ili otečene grudi
 • Natečenost 
 • Nadutost
 • Promene raspoloženja
 • Blago povišena temperatura
 • Visok krvni pritisak
 • Gorušica
 • Ubrzan rad srca
 • Akne
 • Promene na grudima i bradavicama
 • Dobijanje na težini
 • Averzija prema određenoj hrani i piću
 • Zatvor i hemoroidi
 • Učestalo mokrenje
 • Glavobolje
 • Vrtoglavica
 • Pojačani rad pljuvačnih žlezda
 • Metalni osećaj u ustima
 • Nazalna kongestija
 • Bol u leđima
 • Kratak dah

Najveći broj žena osetiće više udruženih simptoma istovremeno, što će biti dovoljno da posumnja na trudnoću. Tada je pravo vreme da se sumnje otklone ili potvrde kućnim testom na trudnoću ili posetom ginekologu. Imajte u vidu da mnogi od pobrojanih simptoma mogu biti znaci neke druge promene u telu.

Moderni testovi na trudnoću, iako jako pouzdani, ne mogu biti smatrani apsolutno relevantnom potvrdom trudnoće, to može biti samo lekar, i zbog toga vam toplo preporučujemo da se uvek konsultujete sa lekarom oko svih nedoumica, kao i adekvatnom tretmanu oko tegoba koje izazivaju pomenuti simptomi. 

prikaz testa za trudnoću sa pozitivnim rezultatom

Saveti koji vam mogu pomoći u tretmanu tegoba 

Jasno je da pomenuti simptomi mogu izazvati neprijatnosti i privremeno narušiti kvalitet života. Jedan od razloga zbog kojeg je konsultacija sa lekarom neophona jeste upravo otkrivanje uzroka određenih simptoma, koji kao što smo pomenuli, mogu vrlo često biti i znaci nekih drugih zdravstvenih stanja. 

Primera radi, mnogi od simptoma vrlo su slični sa simptomima PMS-a, kod velikog broja žena. Tek kada se otkrije uzrok pomenutih simptoma, može se pristupiti i adekvatnom tretmanu istih, koji će olakšati tegobe, a u slučaju trudnoće i osigurati siguran i pravilan razvoj bebe. 

Naročito je važno da u slučaju da sumnjate na trudnoću posetite lekara što je pre moguće ukoliko patite od nekih hroničnih oboljenja kao što su dijabetes, hipertenzija ili lupus kako bi vaš lekar mogao na vreme da isplanira terapiju tokom trudnoće i osigura njen bezbedan tok. 

Značajno manje tegoba uz zdrav životni stil

Generalni saveti onda kada osetite prve simptome trudnoće, jeste da momentalno regulišete životne navike, odnosno uzdržavate se od konzumacije alkohola, droga i cigareta, budući da sve navedeno može uticati na pogoršanje simptoma, naročito kada je reč o krvarenju. Ukoliko osećate prekomerni zamor, odmarajte, i trudite se da imate kvalitetan san.

Ukoliko imate nelagodnosti u grudima, nosite komfornu odeću i izbegavajte brusthaltere sa žicama, već se opredelite za udobniji model koji vas neće dodatno opterećivati. Trudite se da unosite povećane doze tečnosti dnevno, naročito ukoliko imate povišenu temperaturu, jer će vas to sprečiti od hidratacije.

Gorušicu i nadutost možete takođe regulisati uz poboljšanje životnih navika. Ostavljanje cigareta i alkohola će momentalno pomoći, a regulisana ishrana sa više manjih obroka u toku dana umesto dva obilna i produženo žvakanje, olakšaće vašem sistemu za varenje sam proces obrade hrane. 

Nemojte uzimati lekove protiv želudačne kiseline bez konsultacije sa lekarom, naročito ukoliko sumnjate da ste trudni. Svi pomenuti saveti, olakšaće tegobe privremeno, dok će konsultacija sa odabranim lekarom osigurati pravi i adekvatan tretman na duže staze. 

Za sam kraj, ostaje da vas podsetimo da ne brinete, jer su nelagodnosti u ranoj trudnoći jako česta pojava. Kako se telo žene u trudnoći menja, tako se menjaju i simptomi, koji već nakon drugog trimestera postaju značajno lakši. Tada mogu da počnu i ozbiljnije pripreme za trudnoću, ali i dolazak novog člana porodice u dom. 

KIDO online shop tu je da vam bude podrška tokom celog procesa, od momenta kada osetite prvi simptom trudnoće, pa sve do trenutka ostvarenja najlepše uloge života – roditeljstva.

Riznica korisnih tekstova u kombinaciji sa bogatim asoritimanom najkvalitetnije bebi opreme i opreme za trudnice i dojilje, kreira jedinsteni kutak na internetu, izrađen s namerom da odgovori na sve potrebe roditelja i njihovih mališana. 

Posetite KIDO – mesto koje raste zajedno sa vama.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.