Računanje plodnih dana – kako se računaju plodni dani kod žena?
/
/
Računanje plodnih dana – kako se računaju plodni dani kod žena?
prikaz trudnice u žutoj haljini u polju

Računanje plodnih dana – kako se računaju plodni dani kod žena?

Plodni dani predstavljaju dane kada postoji veća verovatnoća da ćete ostati trudni. Iz tog razloga, pitanje koje mnoge žene zanima jeste upravo kako se računaju plodni dani.

Mnogi parovi koji žele da postanu roditelji koriste se metodom računanja plodnih dana kako bi saznali u kom periodu postoji najveća mogućnost za začeće, te u tom periodu povećavaju učestalost odnosa u nadi da će doći do trudnoće.

Ukoliko je trudnoća vaš cilj, put do nje vam umnogome može olakšati kalendar ovulacije tj. kalendar plodnih dana. Međutim, bitno je znati da uvek može doći do trudnoće, te računanje plodnih dana nije siguran metod kontracepcije.

Plodni i neplodni dani se mogu računati na različite načine. U nastavku teksta objasnićemo vam kada su i koliko traju plodni dani, predstaviti postojeće metode računanja i naučiti vas kako da napravite svoj kalendar ovulacije.

Plodni dani računanje – kako da znamo kada su plodni dani?

Postoje različite metode računanja plodnih dana: od samostalnih metoda koje podrazumevaju kalendarsko izračunavanje, merenje telesne temperature i praćenje vaginalnog sekreta, do utvrđivanja plodnih dana uz pomoć test traka i mikroskopa za ovulaciju, kao i ultrazvučnog praćenja ovulacije. Takođe, mnoge žene koriste onlajn kalendar trudnoće.

Plodni dani kod svake žene su individulani, a zavise pre svega od trajanja menstrualnog ciklusa. Žene koje imaju redovan menstrualni ciklus mogu pouzdano odrediti svoje najplodnije dane. Ukoliko je pak menstrualni ciklus neredovan, i vreme trajanja plodnih dana se pomera, pa njihovo računanje samim tim postaje komplikovano i nesigurno.

Plodni dani traju oko 7 dana: 5 dana pred ovulaciju, na dan ovulacije, kao i dan nakon ovulacije. Međutim, bitno je već na početku napomenuti da su plodni dani oni dani u mesecu kada je šansa za začećem najveća, dok je tokom neplodnih dana ona neznatna, ali ne i nepostojeća.

Dakle, ne postoji garancija da je tokom neplodnih dana nemoguće zatrudneti, već je ta šansa samo znatno smanjena.

Kako biste shvatili suštinu ove problematike, potrebno je da dobro razumete proces menstrualnog ciklusa i trudnoće. Zato ćemo vam u narednim pasusima objasniti pojam menstrualnog ciklusa i ovulacije i kako oni tačno funkcionišu, a u nastavku teksta predstavićemo i najčešće metode za praćenje plodnosti.

prikaz testa za trudnoću u rukama žene

Plodni dani kod žene, dani ovulacije i menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus predstavlja period između dva menstrualna krvarenja i obično traje između 28 i 32 dana, a računa se od prvog dana menstrualnog krvarenja (zajedno sa njim) do prvog dana narednog krvarenja (ne računajući taj dan). Dakle, ako računamo da vaš ciklus traje 28 dana, to znači da se prvo krvarenje desilo 1. dana, a drugo 29. dana.

Tokom menstrualnog ciklusa u jajnicima se sintetišu hormoni i sazreva jajna ćelija koja se, kada sazri, otpušta u jajovod gde čeka oplodnju. Proces otpuštanja zrele jajne ćellije u jajovod naziva se ovulacija. Ovulacija se dešava jednom mesečno, sredinom ciklusa, i traje 24h, a po nekim izvorima ovaj period može varirati između 12 i 48h.

Ukoliko dođe do oplodnje nastupa trudnoća. Međutim, ukoliko jajna ćelija ne bude oplođena, ona odumire, a nakon toga nastaje i menstruacija, koja zapravo predstavlja proces izbacivanja neoplođene jajne ćelije i zadebljanog zida materice (endometrijuma) koji je telo pripremilo za plod.

Kod žena čiji ciklus traje 28 dana, kao dan ovulacije uzima se 14. dan ciklusa – dakle, 14. dan nakon početka poslednjeg menstrualnog krvarenja. Međutim, plodni dani ne obuhvataju samo dan ovulacije, već i nekoliko dana pre i posle. Kao standard uzima se da plodni dani osim dana ovulacije obuhvataju i pet dana pre i jedan dan nakon ovulacije

Upravo ovi dani se uzimaju kao plodni dani zbog toga što spermatozoidi mogu preživeti u ženskim polnim putevima i do 5 dana (tzv. fertilni prozor) i čekati otpuštanje jajne ćelije. Dakle, trudnoća je moguća u slučaju nezaštićenog odnosa i do 5 dana pre ovulacije.

Kao što smo već rekli, ova računica važi za ciklus koji traje 28 dana. Ukoliko vaš ciklus traje kraće ili duže, pomera se i period plodnih dana.

Kako izračunati plodne dane – metode izračunavanja plodnih dana

Postoji više načina računanja plodnih dana, a to su kalendarsko izračunavanje, merenje telesne temperature, praćenje vaginalnog sekreta, kao i utvrđivanje plodnih dana uz pomoć test traka i mikroskopa za ovulaciju i ultrazvučno praćenje ovulacije.

U nastavku teksta bliže ćemo vam objasniti svaku od ovih metoda.

Kalendar plodnih dana – kalendarsko izračunavanje plodnih i neplodnih dana

Kao što postoje onlajn kalkulatori trudnoće, tako postoje i onlajn kalkulatori plodnih dana, koje koriste mnoge žene čiji je cilj trudnoća. Međutim, ovo je moguće odraditi i peške, na jednako lak način. Evo kako da napravite svoj kalendar ovulacije:

Uzmite notes, džepni kalendar ili kalendar na svom mobilnom telefonu i počnite da beležite svoj menstrualni ciklus. Dakle, zabeležite kada je počelo menstrualno krvarenje i kada se ono završilo. Ovo praktikujte svakog meseca.

Što duže budete pratili svoj ciklus na ovaj način, veća je verovatnoća da ćete precizno odrediti period plodnih dana. Savetuje se da to bude bar 3 do 6 meseci, a idealan period bio bi godinu i po dana.

Kod žena sa redovnim ciklusom na 28 dana, dan ovulacije biće 14. dana, što bi značilo da će plodni dani biti od 9. do 15. dana ciklusa. Međutim, retko koja žena može se pohvaliti toliko redovnim ciklusima.

Kod žena sa neredovnim menstrualnim ciklusom ova računica je komplikovanija, a samim tim i nepouzdanija. U tom slučaju od velike pomoći može biti kombinovanje kalendarske metode računanja sa drugim metodama, o kojima će biti reči u nastavku teksta.

prikaz roditelja koji pokazuju sliku ultrazvuka svoje bebe

Kako izračunati plodne dane kalendarskom metodom ukoliko imate neredovne cikluse?

Čak i kada vam je ciklus neredovan, moguće je izračunati plodne dane. Za to će vam biti potreban broj dana trajanja najkraćeg i najdužeg zabeleženog ciklusa, a računaćete na sledeći način:

Kada od ukupnog broja trajanja vašeg najkraćeg ciklusa oduzmete broj 18, dobićete prvi plodni dan, a kada od ukupnog broja trajanja najdužeg ciklusa oduzmete broj 11, dobićete poslednji plodni dan.

Na primer, ako je vaš najkraći ciklus trajao 28 dana, računate 28-18=10. Dakle, 10. dana nakon početka menstrualnog krvarenja počeće vaši plodni dani. Dodatno, ako je vaš najduži ciklus trajao 31 dan, računate 31-11=20. Dakle, završiće se 20. dana nakon početka menstrualnog krvarenja.

Međutim, ukoliko vam se ova metoda čini isuviše komplikovanom, uvek postoji mogućnost da koristite onlajn kalkulator plodnih dana, pomoću kojeg ćete doći do lake računice.

Kako što možete videti, u ovom slučaju dobijate računicu u kojoj vaši plodni dani traju 10 dana, a pretpostavlja se da je dan ovulacije na sredini ovog perioda. Broj izračunatih dana se u ovom slučaju povećava kako biste bili sigurniji u rezultat.

Međutim, kao što smo već napomenuli, što su menstruacije neredovnije, to je manja preciznost računanja. Neredovne menstruacije mogu biti rezultat različitih stanja, poput sindroma policističnih jajnika. U tom slučaju, najbolje bi bilo okrenuti se i drugim metodama koje će pružiti precizniju sliku, kao i konsultovati se sa svojim lekarom.

Merenje bazalne temperature – praćenje telesne temperature

Ova metoda zasniva se na činjenici da se progesteron pojačano luči par dana nakon ovulacije, i u tom periodu dolazi do blago povišene telesne temperature.

Bazalna temperatura predstavlja najnižu temperaturu tela tokom 24h, a porast ove temperature je jedan od pokazatelja ovulacije. Prilikom ove metode, potrebni su vreme i disciplina. Temperaturu je potrebno meriti svakog jutra, kao prvo što uradite nakon što otvorite oči, pre bilo koje druge aktivnosti i nakon bar 6 sati sna. Takođe, temperaturu bi trebalo meriti uvek u isto vreme.

Tokom ovulacije temperatura će porasti neznatno, od par decimala do jednog stepena, i zbog toga je preciznost vrlo bitna. Iz tog razloga, preporuka je da se koriste digitalni toplomeri, ili oni specijalno dizajnirani za merenje bazalne telesne temperature.

Temperaturu merite oralno, stavljajući toplomer u usta, ispod jezika, uvek na isto mesto. Pre merenja nemojte ništa konzumirati. Takođe, merenje bazalne temperature može se obaviti i vaginalno i rektalno.

Beležite izmerenu vrednost svakog dana počevši od prvog dana ciklusa. Na ovaj način moći ćete da ustanovite rast temperature, a kao dan ovulacije uzima se prvi dan kada je temperatura počela da raste. Takođe, pre nego što temperatura počne da raste dolazi do pada temperature, što može biti još jedan pokazatelj.

bračni par koji u rukama drži male sive patike za bebu

Bilingsonova metoda – praćenje vaginalnog sekreta

Promene u vaginalnom sekretu takođe mogu biti jedan od pokazatelja ovulacije.

Naime, sredinom ciklusa, koji ujedno predstavlja i period ovulacije, dolazi do porasta luteinizirajućeg hormona (LH), koji stimuliše rad cervikalnih žlezda, zbog čega one pojačano luče cervikalnu sluz.

Kad su plodni dani kod žene vaginalni sekret postaje obilniji i nalik na sirovo belance – providan, lepljiv i rastegljiv. Ovaj sekret ima određenu funkciju u začeću. Naime, samo uz prisustvo ove sluzi spermatozoidi se mogu kretati ka jajnoj ćeliji, što je preduslov za njenu uspešnu oplodnju.

Mikroskop i test trake za ovulaciju

Kao što smo već spomenuli, postoje i određena pomagala pomoću koji se mogu odrediti plodni i neplodni dani, a to su test trake i mikroskop za ovulaciju.

Test trake za ovulaciju – određivanje plodnih dana na osnovu urina

Test trake za ovulaciju nazivaju se još i LH trake i predstavljaju kućni aparat za praćenje ovulacije. Veoma su slične testu za trudnoću, a uz aparat dobija se određen broj traka, jer je ovaj test potrebno raditi više dana uzastopno.

Ovaj test radi se tako što trakicu zaronite u posudicu urina, položite na ravnu površinu i sačekate nekoliko minuta pre očitavanja testa, a služi da detektuje porast LH hormona u urinu, koji nastaje 12-36h pre ovulacije.

Prilikom ovog testa ne koristi se prvi jutarnji urin. Za postizanje preciznih rezultata preporučuje se da test radite u poslepodnevnim satima, svakog dana u isto vreme. Dva sata pre rađenja testa smanjite unos tečnosti i nemojte mokriti.

Test je potrebno ponavljati nekoliko dana uzastopno. Počnite 3 dana pre kalendarski predviđene ovulacije, i radite ga 7 dana ili dok se ne detektuje ovulacija.

Mikroskop za ovulaciju – određivanje plodnih dana na osnovu pljuvačke

Mikroskop za ovulaciju je još jedan kućni test za određivanje plodnih dana, ali za razliku od test traka, on je višekratan i vrši analizu pljuvačke.

Naime, pod uticajem hormona, tokom ovulacije je prisutna povišena količina natrijuma u pljuvačci, što dovodi do tog da se ona kristališe kada se osuši. Tako kristalizovana pljuvačka pod mikroskopom dobija izgled paprati.

Test se izvodi na sledeći način: u peroidu kada ste kalendarski odredili svoje plodne dane, na označeno mesto na mikroskopu nanesite malu količinu pljuvačke. Nakon što se osuši, ona će dati određenu sliku u mikroskopu. Za vreme plodnih dana slika će imati izgled paprati, dok će za vreme neplodnih dana imati izgled raštrkanih tačkica.

prikaz trudnice u roze džemperu

Folikulometrija – ultrazvučno praćenje ovulacije 

Folikulometrija je specijalan ultrazvučni pregled koji je moguće obaviti isključivo u lekarskoj ordinaciji. Ona zapravo predstavlja praćenje rasta folikula u okviru kojih se razvijaju i sazrevaju jajne ćelije i prilično je česta procedura kod žena čiji je cilj trudnoća.

Folikulometrija predstavlja seriju transvaginalnih ultrazvučnih pregleda tokom kojih se prati sazrevanje jajnih ćelija. Kod žena čiji ciklus traje 28 dana radi se od 9. do 20. dana ciklusa. Uz pomoć nje vaš doktor će odrediti kada je najbolje vreme za pokušaj začeća.

Plodni dani simptomi – da li postoje simptomi plodnih dana?

Kao što postoje simptomi trudnoće, tako postoje i simptomi plodnih dana.

Osim blago povišene telesne temperature i pojačane količine vaginalnog sekreta, tokom plodnih dana mogu se javiti i drugi simptomi. Međutim, kod mnogih žena oni prolaze neprimetno, pa ih možete opaziti samo ako budete obraćali pažnju na njih. Oni su sledeći:

  • Blagi do umereni probadajući bolovi u donjem delu stomaka
  • Osećaj nadutosti
  • Osetljive i bolne grudi
  • Tačkasto krvarenje ili sukrvica u vaginalnom sekretu
  • Povećan seksualni nagon

Ovi simptomi su individualni i trebalo bi ih pratiti nekoliko meseci kako biste ustanovili da li se ponavljaju i da li se možete osloniti na njih. Takođe, oni nisu potpuno pouzdani jer se osećaj nadutosti može javiti i zbog stomačnih problema, a pojačani vaginalni sekret usled infekcija ili konzumiranja nekih lekova.

Da li je moguće ostati u drugom stanju tokom menstruacije?

Pogrešno je mišljenje da je tokom menstruacije nemoguće ostati u drugom stanju

Kao što smo već spomenuli, trajanje i period plodnih dana je individualan i razlikuje se od žene do žene. Pa tako, ukoliko je period menstrualnog krvarenja kratak, može se desiti da se ovulacija javi ubrzo nakon prvog dana ciklusa i preklopi se sa trajanjem krvarenja.

Takođe, na ovulaciju mogu da utiču i različiti spoljašnji uticaji poput stresa, kako psihičkog tako i fizičkog, koji se javlja usled dugog i napornog vežbanja, restriktivnog načina ishrane ili bolesti.

Ukoliko ste skoro prestali da koristite kontracepciju, moguće je da će biti potrebno i do par meseci da se menstrualni ciklus ponovo ustali, a sve u zavisnosti od toga koji metod kontracepcije ste koristili. Kod kontraceptivnih injekcija, potrebno je čak 6 do 12 meseci.

Kao što ste mogli pročitati, postoji više načina utvrđivanja plodnih dana. Najpouzdanijom metodom se svakako smatra folikulometrija, upravo jer se ona obavlja u kontrolisanoj sredini, od strane stručnog lica, dok se samostalne metode poput kalendarskog računanja i praćenja simptoma koriste za okvirno određivanje ovog perioda.

Ono što je bitno zapamtiti je sledeće: upražnjavanje odnosa za vreme plodnih dana ne garantuje začeće, kao što ni upražnjavanje odnosa za vreme neplodnih dana ne garantuje da do trudnoće neće doći. Iz tog razloga, računanje plodnih dana ne treba koristiti u svrhu kontracepcije.Nadamo se da vam je naš tekst bio zanimljiv, kao i da vam je razjasnio nedoumice ukoliko ste ih imali. Za svaku situaciju u životu, pa tako i tokom pokušaja trudnoće, najbitniji je pozitivan stav. Zato istražite KIDO onlajn prodavnicu, počnite da planirate dečiju sobu i privucite priželjkivani ishod pozitivnim vibracijama!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.