Beta hCG – šta nam govori ovaj hormon trudnoće?
/
/
Beta hCG – šta nam govori ovaj hormon trudnoće?
prikaz testa za trudnoću

Beta hCG – šta nam govori ovaj hormon trudnoće?

Beta hCG je termin sa kojim ste se verovatno susreli ukoliko planirate trudnoću ili ste već u drugom stanju. 

Povišene Beta hCG vrednosti ukazuju na mogućnost drugog stanja, zbog čega se on još naziva i hormon trudnoće. Po principu vrednosti beta hCG-a funkcionišu i kućni testovi za trudnoću, pa je korisno informisati se o tome da li i šta može uticati na beta hcg test.

Zbog svega navedenog, za vas smo pripremili sveobuhvatni članak koji će vam odgovoriti na sva pitanja u vezi ovog hormona. U narednim pasusima saznajte šta je beta hCG i kako se testira, šta znači rezultat beta hcg testa i kako protumačiti vrednosti beta hCG-a i druge korisne informacije.  

Šta je beta hCG i kako se mogu proveriti beta hcg vrednosti? 

Beta hCG je zapravo skraćeni naziv za (beta) humani horionski gonadotropin – hormon koji se proizvodi u posteljici, ondosno placenti 10 i više dana nakon začeća. Zadatak beta hCG-a u organizmu žene je da stimuliše produkciju progesterona u prvom trimestru trudnoće, kako bi se trudnoća normalno održala.

Beta hCG naziva se i hormonom trudnoće, budući da povišene vrednosti beta hcg-a na testovima, ukazuju na veliku verovatnoću trudnoće. Po ovom principu funkcionišu i sami kućni testovi za trudnoću. Onda kada se utvrde povišene beta hCG vrednosti putem testova, ovo je gotovo siguran znak trudnoće. 

Ipak, treba napomenuti da ponekad beta hCG test može pokazati i povišene vrednosti a da nije reč o trudnoći. Naime, sintetičke forme ovog hormona se ponekad koriste u tretmanima protiv steriliteta ili u slučaju vantelesne oplodnje, zbog čega se ponekad povišene vrednosti mogu očitati, a da zapravo nije reč o začeću.

Šta govori beta hCG test i koje sve vrste testova postoje? 

Beta hCG je hormon koji vrlo brzo dolazi do krvi i urina, zbog čega se vrlo lako može testirati i putem kućnih testova – kao što su testovi na trudnoću. 

Po oplodnji jajne ćelije vrednosti beta hCG u krvi rastu i kreće njegovo izlučivanje urinom. Kućni testovi na hCG rade se pomoću urina, a pored toga postoje i analize iz krvi, koje su po pravilu dosta preciznije od kućnih testova

Kućni testovi na trudnoću upravo očitavaju pozitivan ili negativan test na osnovu detektovanja prisustva ovog beta hCG-a. Ipak, ovaj test nije toliko pouzdan, jer je u pitanju takozvani kvantitativni test – on pokazuje samo prisustvo hormona u urinu, ali ne i količinu.

Upravo se iz ovog razloga dešavaju i lažno negativni testovi na trudnoću – ukoliko test uradite prerano, moguće je da u urinu prosto još uvek nema dovoljno beta hCG-a da bi bio detetktovan. S druge, strane, analizom krvi se može utvrditi ne samo prisustvo već i zastupljenost.

posuda za uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje

Šta nam test sve može pokazati?

Testom iz krvi utvrđuje se trudnoća, ali proverava da li trudnoća ide planiranim tokom, kao i da li postoji rizik od određenih problema u istoj.  

Ukoliko želite da uradite test beta hCG iz krvi kako biste utvrdili trudnoću, korisno je znati da se on radi odmah nakon izostanka ciklusa, odnosno 12 do 14 dana od ovulacije. Na početku trudnoće vrednost beta hCG će naglo rasti, dok će oko šesnaeste nedelje početi da opada i biti sličan sve do porođaja. 

Beta hCG tabela – vrednost bete po nedeljama

Pred vama se nalazi beta hCG tabela koja pokazuje očekivanu vrednost bete po nedeljama. Važno je napomenuti da beta hCG tabela predstavlja samo okvir, budući da vrednost bete po nedeljama može varirati, budući da je svaki organizam drugačiji.

Odnos početnih i kasnijih vrednosti beta hCG-a su mnogo važniji nego egzaktni brojevi. Tako, tabelu treba shvatiti samo kao smernice, a očekivano je da se u prve četiri nedelje trudnoće nivoi udvostručuju na svaka dva do tri dana. Veoma visok nivo hormona može ukazivati na višeplodnu trudnoću, naročito ukoliko je reč o vantelesnoj oplodnji. 

Nedelja trudnoćeOčekivane hcG vrednosti 
3. nedelja5 – 50 mIU/ml
4. nedelja4 – 426 mIU/ml
5. nedelja18 – 7340 mIU/ml
6. nedelja1080 – 56500  mIU/ml
7. – 8. nedelja7650 – 229000 mIU/ml
9. – 12. nedelja25700 – 288000 mIU/ml
13. – 16. nedelja13300 – 254000 mIU/ml
17. – 24. nedelja4060 – 165400 mIU/ml
25. – 40. nedelja3640 – 117000 mIU/ml

Kolika je beta kad nema trudnoće?

Kada nema trudnoće, vrednosti beta hCG-a u krvi biće vrlo niske, najčešće one neće prelaziti 5 mIU/ml, ali mogu dostići i 10 mIU/ml u nekim slučajevima. 

Beta hCG cena testa

Ukoliko želite da uradite standardnu analizu krvi na beta hCG cena testa ne bi trebalo da prelazi 1000 dinara u privatnim klinikama. U određenim slučajevima, možete uraditi i beta hCG test o trošku države, ali po iskustvima žena, ovo se dešava samo ukoliko lekar želi da otkloni sumnju sa potencijalnih komplikacija i slično.  

laborantkinja u uniformi radi analize krvi

Beta hCG kao pokazatelj problema u trudnoći

Napomenuli smo da se testom iz krvi utvrđuje trudnoća, ali proverava da li trudnoća ide planiranim tokom, kao i da li postoji rizik od određenih problema u istoj.  

Zanimljivo je to da određivanje vrednosti beta hCG-a u krvi može da bude predloženo i muškarcima, kao tumor marker mogućeg maligniteta. Osim toga može pokazati i rizik od pobačaja, prevremenog porođaja, vanmaterične trudnoće ili molarne trudnoće. 

U slučaju pobačaja, nivoi beta hCG-a u krvi se uglavnom smanjuju, mada postoje i slučajevima u kojima ovi nivoi samo izrazito sporo rastu. 

Vanmaterična trudnoća beta hCG

Kada je tema vanmaterična trudnoća beta hCG vrednosti su obično niže negoli kod standardnog toka trudnoće, i nema uobičajenog dupliranja vrednosti za 48 časova. 

Beta kod molarne trudnoće

Beta kod molarne trudnoće je vrlo važna za dijagnozu, a testiranje se vrši redovno. Molarna trudnoća je vrsta abnormalne trudnoće koju odlikuje materica koja se puni mehurićima nalik malim belim cistama koje se nazivaju molama. Mole se vide putem ultrazvuka, a u 90% slučajeva ova bolest je benigne prirode.

Ipak, mole mogu doprineti velikoj produkciji beta hCG-a, a visoke vrednosti ostaju visoke i onda kada je prirodno da dođe do pada. Ipak, nakon uklanjanja mola, oko 40% pacijentkinja za 8 nedelja iskusi vraćanje vrednosti u normalu. Oko 55% žena za ovo mora da sačeka 9 do 22 nedelja, dok postoje i slučajeiv kada se visoke vrednosti zadržvaju i preko 22 nedelje. 

Redovnim praćenjem i do nakon godinu dana od uklanjanja mola, osgiurava se uspešan ishod. 

Budući da smo napomenuli da je svaki organizam, a samim tim i trudnoća drugačija, rezultati mogu varirati, a uvek je mudro posavetovati se sa lekarom, koji će na osnovu dodatnih ginekoloških pregleda i ultrazvuka moći da utvrdi jasne uzroke za svaku promenu u vrednostima ovog hormona. 

Pozitivan test na beta hCG za mnoge roditelje će biti sinonim za najepše vesti u životu, a nakon toga kreće period od devet meseci koji zahteva pripreme za trudnoću, kako znanjem, tako i opremom za mame i bebe. KIDO online shop potrudio se da na tom putu bude pouzdani saveznik, i onaj kutak na internetu u kojem ćete naći apsolutno sve potrebno za novo poglavlje vašeg života.

Pripremili smo za sve buduće i sadašnje roditelje ne samo korisne tekstove koji će im odgovoriti na sve nedoumice i pitanja, već i kvalitetnu i sigurnu opremu koja će vam pomoći na putu zahtevne uloge roditeljstva. 

Drago nam je da rastemo sa vašim mališanom i vama, od trenutka pozitivnog testa, pa sve do odraslog doba!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.