Razvoj čula kod bebe: kada se javljaju i kako podstaći razvoj?
/
/
Razvoj čula kod bebe: kada se javljaju i kako podstaći razvoj?
Majka drži bebu u naručju

Razvoj čula kod bebe: kada se javljaju i kako podstaći razvoj?

Čula nam omogućavaju da vidimo, osetimo ukuse i mirise, da dodirom opipamo svet oko sebe, kao i da čujemo zvuke koji dolaze iz naše okoline. 

Pomoću čula, mi raspoznajemo svet. 

Iako nam se čine kao da su potpuno neodvojiva od nas samih, pa često pomislimo i da su oduvek bila razvijena na istom nivou, istina je da su se naša čula vremenom razvijala. 

Razvoj čula kod beba je zato jako značajan proces, koji je zaslužan za kasniju izoštrenost vida, ukusa, sluha, mirisa i dodira. Kako biste pratili razvoj čula kod novorođenčeta, a znali i načine na koji ga dodatno možete pospešiti – o čulima bi trebalo i da se informišete.

U narednim redovima nudimo vam vodič kroz razvoj čula kod bebe i načine na koje možete unaprediti njihov razvitak.

Kada se bebina čula najviše razvijaju?

Sva čula su donekle razvijena pri samom rođenju. Neka i u potpunosti. Ona najviše napreduju i razvijaju se do momenta kada beba oduva prvu rođendansku svećicu.

Najbolji primer za to koliko su bebina čula razvijena već od prvog njenog trenutka van majčinog stomaka, jeste primer tipične reakcije bebe pri rođenju.  Naime, plač je prva bebina reakcija, ali kada se stavi u majčino naručje, beba se, skoro uvek, odmah smiri. 

Sudeći po mišljenju eksperata, to je upravo zato što se beba rađa sa razvijenim čulima koja joj pomažu da se prilagodi novom okruženju. Kada oseti majčin miris, toplotu njenog tela, a zatim čuje i njeno obraćanje, odmah se smiruje.

Ipak, beba se ne rađa sa savršenim vidom, niti odmah raspoznaje svet sa jednako razvijenim čulima. Evo kako beba vremenom razvija čula i kojim metodama se to možete unaprediti.

Čulo vida kod bebe – kada beba počinje da vidi izoštreno?

Nakon trećeg trimestra plod već može da detektuje svetlost, iz unutrašnjosti stomaka. Znači da se mogućnost vida razvija čak i pre samog rođenja bebe. Kada se beba rodi, vid joj je zamagljen i jasno vidi samo predmete koji su u njenoj neposrednoj blizini. 

Savetuje se da se beba okruži predmetima sa dezenima kako bi brže razvijala mogućnost raspoznavanja boja, oblika i kontrasta. Postavljanje mekane i šarene ogradice u bebin krevetac sjajan je način da pripomognete bebi da brže razvija svoj vid i raspoznaje boje i oblike, koje će moći da proučava sve vreme tokom boravka u krevecu.

Nakon 2 meseca, beba stiče mogućnost za fokusiranjem određenih objekata u pokretu, pa se tada prvi put dešava da u centru njene pažnje, odnosno vida, mogu biti stvari ili osobe koje se pomeraju.

Posle pola godine, beba razvija sposobnost koordinacije vida i pokreta. Primetili ste kako je beba počela da pokušava da dohvati, uzme ili pipne određenu stvar nakon što je ugleda? Reč je upravo o ovoj sposobnosti koordinacije. Sem toga, u ovom periodu beba je već dosta izoštrila vid, a on nastavlja da se razvija.

Nakon godinu dana života – bebin vid bi trebalo da bude jednako razvijen kao i kod odraslih .

Čulo mirisa kod bebe – kada beba počinje da oseća mirise?

Kako istraživanja kažu – pre nego što se rodi, beba može i da oseća mirise!

Naime, tokom tećeg trimestra, beba oseća arome hrane koje majka unosi u sebe dok je u njenom stomaku. Kada se rodi, beba ima izuzetno razvijeno čulo mirisa, a prepoznaje i umirujuću aromu majčinog mleka – još i pre nego što oseti njegov ukus!

Pomozite bebi da razvije čulo mirisa

Ako želite da pomognete bebi da razvije svoje čulo mirisa – izložite je mnoštvu mirisa i govorite joj šta oseća. Potrudite se da bebu ne izložite opasnosti da udahne nešto dok joj budete davali da miriše stvari. Preporučujemo da joj dajete da miriše: kafu, bilje, aromatične začine i ukuse (ekstrakt vanile, cimet, tucanu papriku..), šampon za bebe, kožne predmete, cveće… Obavezno joj, nakon mirisanja, recite o čemu je reč.

Sluh kod bebe – beba čuje već nakon 20 nedelja trudnoće

Još jedno čulo koje beba koristi i pre dolaska na svet je upravo čulo sluha.

Nakon oko 20 nedelja trudnoće, beba počinje da detektuje zvuke. Sudeći po istraživanju objavljenom u Američkoj akademiji pedijatara, beba čak i češće čuje majčin glas dok govori (sa smetnjama i na drugačiji način nego kad se rodi), nego zvuk lupanja majčinog srca.

Posle trećeg trimestra, beba može i odgovarati na eksterne zvuke, pomeranjem u stomaku. 

Kada se beba rodi, novorođenče se seća majčinog glasa, a potencijalno i pesama koje ste slušali dok je bila u stomaku. Sa tri meseca već može da pokuša da imitira zvuke koje čuje, a nakon što napuni 8 meseci, beba razume mnoge reči koje je slušala. Do prve godine, beba će čak moći i da izgovori par reči, iako možda neće biti sjajno artikulisane. 

Kako pomoći bebi da razvije sluh?

Želite da beba razvija sluh na najbrži i najbolji mogući način?

Pomozite prirodi tako što ćete bebi puštati različite instrumente, te tako pomoći razvitku čula kojim će raspoznavati melodične zvuke muzike. Sem toga, možete joj čitati slikovite knjige, objašnjavajući joj rečima šta je šta na slici, i na taj način joj pomoći da poveže reči sa pojmovima. 

Kido ukrasni jastuci takođe su sjajan način da beba raspoznaje oblike i poveže ih sa rečima. Tako će beba nakon što napuni 8 ili 9 meseci, na primer, moći da na pitanje: “Gde je oblak?” odgovori sa pokazivanjem na ukrasni oblačić.

Beba leži na stomaku i smeje se

Čulo dodira – kako se kod bebe razvija sposobnost dodira?

Istraživanja su pokazala da je čulo dodira relativno razvijeno dok je beba u stomaku i to već nakon 7 nedelja od začeća! Usne ploda prva su koja razvijaju čulo dodira i stiču sposobnost da “osećaju”.

Nakon rođenja, nema ničeg što novorođenče više voli od “koža na kožu” dodira. Odmah po rođenju beba može da razazna razlike u teksturi, obliku i težini predmeta. Bebi najviše prijaju nežni dodiri, pa uvek treba da je okružuju mekani, prirodni materijali.  Upravo zbog toga bebe obožavaju prekrivače od najfinijeg pamuka.

Kada napuni pola godine, videćete kako male bebine šake pokušavaju da dodirnu sve što mogu. Pustite ih da to i urade (sa bezbednim predmetima, naravno) – tako će novorođenče učiti o predmetima i razvijati osećaj dodira. 

Kada počne da puzi, beba će moći da bira šta dodiruje i posezaće za svim predmetima u svojoj okolini – pustite je da ih opipava i tako razvija ovo, ali i druga čula. 

Čulo ukusa – kako bebe razvijaju ovo čulo?

I ukus je razvijen još tokom bebinog boravka u stomaku, u periodu od oko 7 nedelja nakon začeća i isto kao i miris – beba oseća i ukus svoje hrane iz majčinog stomaka. 

Novorođenče obožava ukus majčinog mleka, a nije veliki fan kiselkastih i gorkih ukusa. Nakon četiri meseca, beba počinje da voli slane ukuse. Zavisno od hrane koja joj se daje, njen “ukus” za ukuse može da varira. 

Pomozite bebi da razvije čulo i zavoli najrazličitije ukuse

Ako želite da pomognete bebi i potrudite se da što bolje razvije čulo ukusa, ali i zavoli ukuse hrane koja je korisna za nju od najmlađih dana – imamo provereno dobre savete za vas! 

Potrudite se da vas beba gleda dok jedete i za to vreme govorite stvari kao što su “mmm”, “njam” i slične uzdahe. Ovako će novorođenče povezati hranu sa zadovoljstvom i poželeti da što pre proba najrazličitije ukuse.

Osim toga, omogućite bebi da proba što više različitih ukusa, a tokom jela, možete joj govoriti o tome kako je ono korisno, ukusno ili čak i smisliti zanimljivu priču ili pesmicu o ukusima i hrani. 

Bebi polako predstavite začinjenu i ljutu hranu – ako joj od jednom date nešto jake ljutine da pojede – velike su šanse da će zamrzeti ljutinu i odbijati da je jede. 

Uz naš vodič o razvitku čula, sigurni smo da vam je jasnije kako treba da postupate dok ih vaša beba razvija. Pomozite joj da uživa u čulnom svetu od najmlađih dana, a okružite je proverenom Kido opremom. Sigurni smo da će uživati!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.