Preeklampsija i eklampsija u trudnoći i povezani sindromi
/
/
Preeklampsija i eklampsija u trudnoći i povezani sindromi
Ruke masiraju novorođenče

Preeklampsija i eklampsija u trudnoći i povezani sindromi

Preeklampsija i eklampsija u trudnoći, stanja su koja se javljaju relativno često za vreme drugog stanja. Ova oboljenja mogu sa sobom nositi ozbiljne probleme, te njihovi simptomi ne smeju biti zapostavljeni, a o njima treba da budete pravovremeno informisani.

Kako biste znale sa čime se suočavate, u ovom tekstu upoznaćemo vas sa preeklampsijom i eklampsijom, jednih od najčešćih komplikacija kod porodilja, te objasniti šta je (pre)eklampsija u trudnoći, koji su njeni simptomi i posledice, ali i šta možete da uradite kako biste preupredili njeno nastajanje.    

Ukoliko do oboljenja dođe, vrlo je korisno znati prepoznati simptome i blagovremeno reagovati kako ne bi došlo do posledica po vaše i bebino zdravlje. Eklampsija i preeklampsija trudnoći, ozbiljna su stanja koja se moraju na vreme tretirati, no ukoliko se odgovorno pristupi problemu, nema mesta za strah. 

Šta je preeklampsija u trudnoći? 

Preeklampsija je poremećaj koji se javlja kod oko 5% trudnica i porodilja, te predstavlja jedno od najčešćih oboljenja koje može zadesiti žene u drugom stanju. 

U pitanju je bolest čiji je glavni simptom povišeni krvni pritisak u trudnoći, i ukoliko se blagovremeno ne otkrije i tretira značajno povećava rizik za nepovoljni ishod po plod i majku. Može dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija trudnice kao što je npr. gestacijski dijabetes

Bolest se, u najvećem broju slučajeva, javlja posle dvadesete nedelje bremenitosti, a može nastupiti čak i nakon 4-6 nedelja nakon porođaja.

Trudnica drži svoj stomak

Preeklampsija simptomi i uzroci nastajanja ove bolesti

Uzroci ove bolesti i dalje nisu jasno utvrđeni, osnovna pretpostavka je da određene deformacije i promene u posteljici mogu doprineti njenoj pojavi. Naime, usled povećanog pritiska unutar malih arterija, smanjuje se dotok krvi do nekih od glavnih organa – bubrega, mozga, jetre kao i placente.

Kao što smo pomenuli, osnovni simptom preeklampsije je povišen krvni pritisak, a on se smatra povišenim kada iznosi više od 140/90 mmhg.

Međutim, opseg tegoba koje mogu da pogode obolelu širok je i raznovrsan. Najučestaliji simptomi su hipertenzija i pojava viška proteina u urinu (priteinurija). Kod stanja kao što je preeklampsija simptomi mogu podrazumevati i poteškoće sa glavoboljama, slabost, slabo mokrenje, povećanu težinu i dispneju. 

Čest znak za preeklampsiju je i abnormalno oticanje ekstremiteta, kao i vizuelni problemi poput zamagljenog vida.

Nisu retki ni asimptomatski pojavni oblici ove bolesti, te je zbog toga jako često teško na vreme utvrditi rane znake bolesti. U najvećem broju slučajeva, ova bolest se otkriva rutinskim prenatalnim skriningom

Simptomi preeklampsije mogu se, prenatalnim skriningom i ultrazvukom pokazati i na fetusu. Ova bolest smanjuje protok krvi u placentu što može imati posledice, kao što je usporen rast bebe. Preeklampsija posledice sa sobom nose i smanjenje količine aminonske tečnosti oko fetusa kao i smanjeni protok krvi kroz pupčanu vrpcu

Kako se leči i tretira preeklampsija u trudnoći?

Najoptimalnije rešenje za preeklampsiju je porođaj deteta, čime se placenta izbacuje iz organizma. Ovo je ujedno i najbolja opcija za sprečavanje daljih komplikacija.

Lekovi za pritisak mogu smanjiti hipertenziju međutim oni ne pomažu kod abnormalnosti u krvnim sudovima majke. 

Ako se pre termina javi umerena preeklampsija, najčešće će lekar predložiti redovne kontrole i praćenje, kako bi se plodu dalo što više moguće vremena za razvoj. Od specifičnog opšteg zdravlja žene i ploda, zavisi da li će trudnica biti hospitalizovana ili poslata kući na mirovanje. 

Bilo da se radi o ambulantnom ili kućnom lečenju, obavezno je strogo mirovanje u krevetu, optimalan unos soli i povećani unos tečnosti. Preporučuje se i obavezno ležanje na levom boku kako bi se smanjilo opterećenje na donju šuplju venu (veliki krvni sud).

Međutim, ukoliko je reč o ozbiljnijem stanju najčešće će se pristupiti momentalnom porođaju. 

U najvećem broju slučajeva vaginalni porođaj je moguć, međutim u zavisnosti od specifičnog opšteg stanja trudnice, može se predložiti i carski rez

Žene se često tretiraju i inekcijama steroida kako bi razvoj fetusa maksimalno ubrzao

Preeklampsija posle porođaja 

Postporođajna preeklampsija najčešće se dijagnostifikuje danima ili nedeljama nakon porođaja. Iako se, uglavnom, protini iz mokraće i hipertenzija povlače nakon porođaja, dve trećine žena kod kojih se javi ovo oboljenje nakon porođaja, neće imati prethodnu dijagnozu ove bolesti u trudnoći.

Najčešći simptomi preeklampsije posle porođaja su kratak dah, mučnina, povraćanje, oticanje i zamućen vid. U težim slučajevima može doći i do neuroloških poteškoća i čak i napada nalik epileptičnim. Istraživanja pokazuju da veliki procenat žena koja nije imala problema sa hipertenzijom u trudnoći može razviti postpartalnu preeklampsiju

Zbog toga je vrlo bitno ići na redovne preglede nakon trudnoće, biti informisan o ovom oboljenju i izbeći preeklampsija posledice. Kontrole nakon porođaja, omogućiće vam da se osećate mirno, što će osetiti i beba, dok se bezbrižno uspavljuje umotana u najnežnije ćebence

Šta je eklampsija u trudnoći i kako je sa njom povezan hellp sindrom?

Eklampsija zapravo predstavlja nastavak prethodno navedene bolesti. Kod zapostavljenih i nelečenih slučajeva preeklampsije, mogu se primetiti eklampsija simptomi, kao što su oštećenja jetre i bubrega, te povraćanje i mučnine. Sa svim navedenim simptomima uz nastanak eklamptičnog grand mal napada dijagnostikuje se i eklapmsija. Ovi napadi su teški i slični su epileptični napadima. 

Prikaz malih stopala novorođenčeta

Eklapsija predstavlja, dakle, jednu od težih formi progresa bolesti preeklampsija. HELLP sindrom usko je povezan sa ove dve bolesti. On, takođe, predstavlja teži oblik preeklampsije kog karakterišu hemolitička anemija, oboljenja jetra i nizak broj trombocita.

HELLP zapravo predstavlja akronim za Hemolizu (H – Hemolysis), povišene nivoe enzima jetre (EL – elevated liver ensimes) i smanjen broj trombocita (LP – low plateles). U svakom slučaju HELLP sindrom i eklampsija predstavljaju progres bolesti preeklampsija i uglavnom se javljaju zajedno, te im se simptomi prepliću. 

U početku se hellp sindrom nije razlikovao od (pre)eklampsije te je i dan danas teško napraviti distinkciju između ovih bolesti i uspostaviti preciznu dijagnozu. 

Povišeni pritisak u trudnoći – faktori rizika koji mogu uticati na razvoj hipertenzije

Trudnoća, sama po sebi, ne bi trebalo da menja krvni pritisak, no kao što smo napomenuli, ne postoje precizno definisani uzroci pojave hipertenzija u trudnoći. Organizam nekih trudnica, prosto, ne uspe da nađe mehanizam da se adaptira na novo fiziološko stanje, te odgovara povišenim pritiskom. 

Ono što se zna, jeste to da placenta utiče na razvoj preeklampsije, a statistike pokazuju da se (pre)eklampsija češće javlja kod blizanačkih trudnoća, žena koje su pre trudnoće imale povišen krvni pritisak ili oboljenja bubrega i kod žena koje su već imale pojavu ovih oboljenja u porodici. Trudnice koje su gojazne i starije od 35. godina oboljevaju od eklampsije čak tri puta češće.

Kada se obratiti lekaru i koja je najbolja prevencija eklampsije?

Saveti za prevenciju ovih bolesti ne razlikuju se mnogo od opštih saveta za zdrav život. Najbitnije je da se hranite raznovrsno i u svoju ishranu uključite izbalansiran unos svih makronutrinijenata. Poželjna je umerena fizička aktivnost, u skladu sa opštim zdravstvenim stanjem trudnice. Alkohol i pušenje su potpuno zabranjeni.

Prevencija, naravno, podrazumeva i redovne preglede i posete lekaru i ginekologu, te nemojte čekati simptome, već pažljivo pratite svoje zdravstveno stanje!

Lepa vest je da nam statistički podaci iz Narodnog fronta govore, da u poslednjih nekoliko godina nije bilo ni jednog zabeleženog slučaja smrti od posledica ove bolesti, za šta se smatra zaslužnim upravo briga lekara i odgovornost trudnica!

Iako je ovo oboljenje naglo i potencijalno komplikovano, uz pravilno praćenje i odgovorno ponašanje nema sumnje da će ishod biti povoljan, te da ćete uskoro, bezbrižno uspavljivati svoju bebu u udobnom krevecu koji će joj pružiti najlepši san! Srećno!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.