Šta je gestacijski dijabetes i kako da regulišite šećer u trudnoći
/
/
Šta je gestacijski dijabetes i kako da regulišite šećer u trudnoći
Prikaz novorođenčeta nakon porođaja

Šta je gestacijski dijabetes i kako da regulišite šećer u trudnoći

Gestacijski dijabetes specifična je vrsta šećerne bolesti koja se razvija u toku trudnoće kod nekih žena. Otud ga ljudi često nazivaju i “trudnički šećer”. 

Za vreme drugog stanja, ponekad se dešava hormonski dibalas, kao nemogućnost tela da odgovori na novonastale fiziološke promene. Usled ovog hormonskog disbalansa, pankreas ne uspeva da napravi insulin, koji reguliše nivoe šećera u krvi, te dolazi do povišenih glikemijskih vrednosti.

S obzirom na to da je trudnički šećer posledica nepravilnog lučenja hormona posteljice, koji blokira lučenje insulina, porođajem, te izbacivanjem placente iz organizma, gestacijski dijabetes se prirodno otklanja. Normalne vrednosti šećera u krvi uglavnom se vrate 6 nedelja nakon porođaja.

Ovo se, u najvećem broju slučajeva, dešava u periodu od 24-28 nedelje trudnoće, iako postoje zabeleženi slučajevi, kod kojih se gestacijski dijabetes javio i ranije. 

Kod trudnica se mogu uočiti dva oblika dijabetesa – hronični odnosno predgestacijski dijabetes, s kojim su već ušle u trudnoću i gestacijski dijabetes koji se javlja kao posledica začeća, o kome možete pročitati više u nastavku teksta!

Trudnički dijabetes simpotmi – šta ukazuje na visok šećer u trudnoći

Veliki broj slučajeva gestacijskog dijabetesa ostane nedijagnostifikovan, upravo iz razloga što najčešče trudnice uopšte ne osećaju bilo kakve promene i simptome.

Ovo može biti vrlo opasno, jer se neregulisana šećerna bolest u trudnoći može loše odraziti na opšte zdravlje majke i plod, te izazvati neke teške komplikacije poput preeklampsije! Zbog toga su redovne kontrole urina na mesečnom nivou vrlo značajne i bitne. Najčešće se upravo tako i posumnja na postojanje trudničkog šećera – kada se na redovnoj analizi urina uoči visok nivo jutarnjeg šećera.

Neke žene, ipak, osećaju određene simptome od kojih su najzabeleženije, povećana glad i žeđ, pojačano mokrenje, svrab kože, vaginalne infekcije, zamućen vid i malaksalost.

Trudna žena drži ruke na svom stomaku

Rizične grupe za gestacijski dijabetes

Gotovo sve žene mogu dobiti visok šećer u trudnoći, ali neke kategorije su posebno ugrožene i treba da obrate pažnju. Takve su npr:

 • Gojazne žene sa indeksom telesne mase većim od 30 (BMI);
 • Trudnice koje su se za vreme trudnoće dobile na kilaži naglo i značajno;
 • One sa prethodnom porodičnom istorijom dijabetesa;
 • Trudnice starije od 25 godina;
 • Porodilje koje su u prethodnoj trudnoći imale novorođenče teže od 4000 grama ili mrtvorođeno dete;
 • One koje su razvile dijabetes u prethodnim trudnoćama;
 • Žene kojima se u uzorcima urina na pregledima tokom trudnoće pojavi šećer u mokraći više od dva puta.

Test na šećer u trudnoći – OGTT 

Postoje dva načina na koji možete dijagnostifikovati povišene vrednosti šećera u krvi. Prvi je skrining test i test opterećenja glukozom – OGGT (Oral Glucose Tolerance Test).

Test opterećenja glukozom rade sve trudnice tokom rutinske provere šećera u krvi. On može biti donekle zahtevan i mučan, s obzirom na to da podrazumeva unošenja rastvora čiste glukoze na prazan stomak. Ovo može izazvati mučninu, pa čak i povraćanje u kom slučaju se test odlaže za neki naredni put. 

Kako izgleda test na glukozu u trudnoći?

Ovo je vrlo bitan test i treba mu pristupiti odgovorno. Savetuje se da nekoliko dana pre samog testa pratite svoj uobičajen način ishrane. Dalje, s obzirom na to da fizička aktivnost može uticati na rezultate ovog testa, predlaže se izbegavanje zahtevnih fizičkih aktivnosti. 

8-12 sati pre davanja uzorka krvi ne smete konzumirati nikakvu hranu. Ovo podrazumeva i neunošenje bilo kakve tečnosti osim obične vode i to u malim količinama! 

Takođe, cigarete mogu uticati na očitavanje rezultata, tako da se i one ne smeju konzumirati 8-12h pre samog davanja krvi. 

Nakon toga, laborant će vam uručiti posudu čiste glukoze rastvorenoj u vodi, koju ćete morati da ispijete. Posle ovoga, još dva sata smete da konzumirate samo vodu, nakon čega dajete još jedan uzorak krvi. Nakon toga se savetuje odmor, te možete nešto pojesti.

Šećer u trudnoći normalne vrednosti

Koliko je normalan šećer u trudnoći, najbolje će vam reći vaš odabrani lekar. No, ukoliko ste tek dobile rezultate testova, te ste nestrpljive da saznate da li vas je zaobišao šećer u trudnoći normalne vrednosti su sledeće:

Pre ispijanja glukoze – niže od 5.3 mmol/L

Nakon 1 sata – niže od 10 mmol/L

Nakon 2 sata – niže od 8.6 mmol/L

Nakon 3 sata – niže od 7.8 mmol/L

Tri pakovanja bočica tableta

Gestacijski dijabetes ishrana – jelovnik uz koji ćete regulisati šećer u trudnoći 

Dobre vesti su da čak i ukoliko vam je dijagnostifikovan gestracijski dijabetes, u najvećem broju slučajeva sa jednostavnim promenama u ishrani i fizičkom aktivnosti, te kvalitetnim snom, možete značajno pospešiti tok bolesti! Ne zaboravite da je i vašoj bebi potreban kvalitetan san, te joj obezbedite najudobniji krevetac i mekanu posteljinu, za pravilan rast i razvoj tokom noći! 

 Najveći broj žena osim ovih izmena, ne mora da poseže za terapijom medikamentima i insulinom. 

Smernice u ishrani kojih se treba pridržavati obuhvataju sledeće:

 • Izbegavajte hranu punu šećera – ovo se naravno odnosi na sve rafinisane šećere koje možemo naći u industrijskim šećerima, sokovima i hrani. Takođe, u nekim slučajevima savetuje se i smanjenje prirodnih šećera. Ne morate ih potpuno izbaciti, ali bi bilo poželjno da ih svedete na minimum. Uzmite u obzir proizvode koji na sebi imaju oznake “prirodno”, “bez šećera” i “dijetalno”, ove reči se najčešće koriste u marketinške svrhe, ali često ne rezoniraju sa pravom istinom. 
 • Jedite redovno! Tri obroka dnevno i dve užine su optimalne, nemojte dozvoliti da osetite jaku glad, jer tada rizikujete da posegnete za velikim količinama hrane koje mogu podići glikemijski indeks!
 • Da biste izbegli napade gladi, trudite se da jedete hranu sa niskim glikemičnim indeksom, te složene ugljene hidrate, kao što su integralna testenina, pirinač i žitarice. One će polako oslobađati šećer u organizmu i dati optimalne rezultate.
 • Izbegavajte svu prženu i masnu hranu kao što su čipsevi, pohovana hrana, pomfrit i pečenje. Opredelite se za barenu i pečenu hranu sa malo ulja. 
 • Jedite hranu sa dosta proteina kako bi zadržali sitost – riba je odličan izbor, ona pored proteina sadrži i zdrave masti.

Primer jelovnika za gestacijski dijabetes – koje namirnice se preporučuju?

Uz male promene u vašim navikama možete potpuno regulisati šećer u krvi! Tokom trudnoće kalorijski dnevni iznos treba da se poveća za svega 70 kalorija, što je npr. 50gr hleba!

U nastavku teksta vam dajemo predlog kako se hraniti kada vam dijagnostifikuju gestacijski dijabetes jelovnik uz koji ćete se osećati zadovoljno i sito, te se nećete ni osećati kao da vam je nešto zabranjeno! 

Jelovnik za gestacijski dijabetes, dakle, trebalo bi da sadrži hranu bogatu mikro i makro nutrijentima, koja će vam usput zadržati sitost. Pogotovo u slučajevima dijabetesa, jako je bitno da nikada ne osetite jaku glad, te se treba pridržavati redovnih i manjih obroka. 

Ukoliko preskočite obrok, i osetite naprasnu glad, vaš organizam tražiće hranu koja će mu dati instant energiju, a takva je hrana bogata šećerom! Razlog ovome je to, što se šećeri najbrže razlažu u organizmu, i zbog toga vrlo često imamo veću potrebu za njima kada iscrpimo telo. 

Upravo zbog toga se predlaže, da vaš jelovnik za gestacijski dijabetes bude bogat, složenim ugljenim hidratima, s obzirom na to da oni daju potpuno suprotan efekat, sporog razlaganja u organizmu, te kao takvi sprečavaju nagle skokove šećera u krvi. 

Predlažemo da se za doručak opredelite za jaja, koje će vam dati dovoljnu količinu proteina, te zbog kojeg ćete dugo osetiti sitost, te parče integralnog hleba kao izvor složenih ugljenih hidrata. Salata od sezonskog povrća, bogata je potrebnim mikro nutrijentima, odnosno vitaminima i mineralima, ali vodite računa da je ne začinjavate uljem!

Probajte da ovaj sistem, unosa proteina, složenih ugljenih hidrata i vitamina i minerala primenite na sve ostale obroke. Pa tako za užinu uzmite jednu voćku, te krišku sira sa hlebom. Vodite računa o kontroli porcija, i napravite kvalitetan jelovnik za getacijski dijabetes, kojim ćete uspešno regulisati probleme.

Ukoliko se pridržavate naših saveta i uvedete izmene u vaše dnevne rutine, možete prevazići gestacijski dijabetes i bezbrižno nastaviti svoj život, uživajući u blagodetima roditeljstva! To podrazumeva i spokojno biranje potrebne opreme za dolazeću bebu, u čemu vam brend KIDO može pomoći i obezbediti unikatne proizvode koje vašem mezimcu garantuju kvalitetan razvoj!Svakako, nemojte zaboraviti da je prevencija bitna gotovo isto koliko i samo lečenje, te apelujemo da obavezno idete na redovne kontrole, pratite svoje zdravstveno stanje, i slušate odabranog lekara! Srećno!

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.