Kako se koristi jastuk za dojenje?
/
/
Kako se koristi jastuk za dojenje?
Beba sa plavim očima u ćebetu

Kako se koristi jastuk za dojenje?

Jastuk za dojenje ima višestruku namenu i izuzetno je koristan kako za trudnice, tako i za novopečene mame. Svi koji nisu bili u ulozi mame ne mogu u potpunosti shvatiti muku i nelagodnost koja dolazi sa promenom tela u trudnoći.

Kako bi se taj manjak komfora poboljšao i kako bi žene mogle da se opuste u određenoj pozi, došao je na scenu jastuk za dojenje, koji danas predstavlja veoma važan deo opreme za bebe. On je odličan oslonac i naslon koji je uvek dobrodošao, a naročito prilikom dremke i odmora. Kako se koristi jastuk za dojenje i na koji način olakšava svakodnevicu budućim i sadašnjim majkama, saznajte u nastavku teksta.

Dojenje bebe nekad može biti izazov

Dojenje bebe nekada može biti jako težak zadatak na koji vas neretko niko ne pripremi. I kada znate sve u teoriji, u trenucima kada ste tek došli sa detetom iz porodilišta kući, okolnosti mogu biti krajnje stresne. Oko trećina žena se suočava sa barem dva problema tokom perioda dojenja, stoga se opustite, sigurno je da niste usamljene sa svojom teskobom.  

Dojenje, ma koliko bilo prirodan proces, nekada može biti bolan i naporan. Prvih nedelja dojenja, bradavice moraju da razviju toleranciju na bebino sisanje koje u određenim momentima može biti izraženo jako. Osim činjenice da ovaj period može biti opterećenje za bradavice, ništa manje nije opterećenje koje se tokom dojenja vrši na stomak i leđa. Jastuk za dojenje služi da vam pomogne u redukciji bola koji osećate u telu na vrlo uspešan način.

Kada kupiti jastuk za dojenje?

Poželjno je da buduće mame kupe jastuk za bebe već u trudnoći. U poslednjem trimestru, žene imaju osećaj nelagode i problem sa adekvatnim nameštanjem prilikom spavanja i odmaranja. Jastuk može pomoći i u ovim danima i pružiti trudnicama miran san koji im toliko nedostaje.

Jatuk izrazito olakšava ležanje na boku, položaj koji trudnicama najviše odgovara. Najjednostavniji način korišćenja jastuka je taj da je dovoljno da ga trudnica obgrli nogama dok jednim krajem podupire stomak. Na ovaj način, manje se oseća težina stomaka i samim tim se vrši znatno slabije opterećenje na kičmu. Ujedno, jastuk je mekana potpora koja pomaže celom telu. Ukoliko su buduće mame umorne, mogu jastuk staviti iza glave i koristiti kao naslon, definitvno pomaže!

Njegova funkcionalnost se ogleda u činjenici i da je odličan poklon za čitavu porodicu, a svi će ga obožavati jer je mekan, udoban i izrađen od prirodnih materijala. I posle perioda dojenja, jastuk će imati primenu koja će odgovarati i deci i odraslima.

Kako pravilno dojiti uz jastuk?

Kada beba dođe na svet i kada prvi put zatraži majčino mleko, sve se menja. Mama ima najveću odgovornost i zaduženje koje može iziskivati napor. Različiti su položaji dojenja koje majke koriste, ali sve vrste zahtevaju fizički trud. Jastuk za dojenje služi da taj trud umanji i da majkama olakša ceo proces hranjenja.

Potrebno je samo da prilikom dojenja, jastuk posluži kao oslonac za bebu što će automatski značiti manje opterećenja za majčine ruke. Jastuk dobija funkciju oslonca za majčine ruke kojima ona sasvim lagano pridržava dete. Kako bi se najbolje namestili mama i dete, potrebno je da se prvo namesti jastuk na krilu, a da se zatim i dete položi na način koje oboma najviše odgovara.

Jastuk može da se koristi sa prednje strane (položaj kolevke), na boku (položaj fudbalske lopte) ili oko leđa kao oslonac. Mame treba da imaju na umu da iako je stabilan jastuk za dojenje položaji u kojima se majka i beba nameštaju se mogu menjati.

Vrlo je malo položaja koji bebi odgovaraju kao onaj prilikom kog majka leži na leđima s bebom na svom stomaku, kada se može osetiti kontakt  „koža na kožu”. Tada su grudi spremne za hranjenje, a mama ima mogućnost da se odmori koristeći jastuk kao oslonac za ruke.

Još jedna vrlo bitna namena jastuka je zaštita od bolnih rana od carskog reza koje su još intenzivnije prilikom dojenja. Takođe, majkama koje su prošle kroz hirurški zahvat – epizotomiju, jastuk je od pomoći: mogu ga podmetnuti ispod donjeg deo leđa kako bi tokom sedenja i ležanja izbegle pritisak na ranu.

Bilo da ga mame kupe sebi ili da ga dobiju, jastuk za dojenje je idealan dar koji u mnogome olakšava dane tokom trudnoće i nakon nje. Smanjenje bola u vratu, ramenima i kičmi je osetno što ujedno utiče pozitivno i na raspoloženje i stres sa kojim se žene u ovom periodu suočavaju. Jastuk je anatomski i lako se prilagođava telu, a kao posebna prednost se ističe njegova meka izrada od pamuka. Poklonite sebi ili nekome koga volite jastuk jer će sa njim doći i preko potrebno opuštanje mišića.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.