Varičela ili ovčije boginje kod dece – koliko traju i koji su simptomi?
/
/
Varičela ili ovčije boginje kod dece – koliko traju i koji su simptomi?
Beba sa boginjama

Varičela ili ovčije boginje kod dece – koliko traju i koji su simptomi?

Ovčije boginje (varičele) su infektivna bolest koju uzrokuje varičela-zoster virus (VZV). Infekcija ovim virusom izaziva osip na koži koji je praćen svrabom i plihovima ispunjenim tečnošću. Uglavnom pogađa decu, a jako je retka pojava ove infekcije više od jednom tokom života. 

Ovčije boginje su visoko zarazne za ljude koji do sada nisu bili zaraženi ili za one koji nisu vakcinisani. Vakcina je uvedena sredinom poslednje decenije prošlog veka, pa je danas široko dostupna. Preporučuje se rutinska vakcinacija, kako je ovo siguran i efektivan način da se spreči infekcija i sve moguće komplikacije. 

Koji su simptomi pojave ove infekcije, koliko traju i kako se leče možete pročitati u nastavku ovog teksta. 

Varičela simptomi – kako prepoznati ovčije boginje kod dece

Najučestaliji simptom varičele kod dece jeste osip. Infekcija zoster virusom mora biti prisutna u telu vašeg deteta 7 do 21 dan pre nego što se osip i ostali simptomi pojave. Dete postaje zarazno 48 sati pre nego što osip izbije na koži. 

Ostali simptomi ove bolesti, pored osipa, koji mogu trajati par dana obuhvataju:

 • temperaturu
 • glavobolju
 • gubitak apetita
 • umor i generalni osećaj slabosti

Kako izgledaju varičele?

Jedan ili dva dana nakon što vaš mališan iskusi prve simptome virusa, klasičan osip će početi da se pojavljuje na njegovoj/njenoj koži. Osip prolazi kroz 3 faze pre nego što se organizam oporavi:

 • prvo se pojavljuju ospe (papule) roze ili crvene boje u vidu ispupčenja koje mogu nastaviti da se pojavljuju par dana
 • zatim se pojavljuju plihovi ispunjeni tečnošću kojima treba otprilike 1 dan da se formiraju, nakon čega pucaju i cure
 • kore i kraste pokrivaju plihove nakon pucanja i treba im još par dana da zacele

Nove ospe se formiraju i pojavljuju par dana, tako da je moguće da će vaše dete  imati sve 3 faze – ospe, plihove i krastice – istovremeno. 

Koliko traju ovčije boginje?

Varičele su jedna od uobičajenih virusnih bolesti koja pogađa decu, a obično je potrebna jedna do dve sedmice da bi se virus povukao sam. Infekcija je uglavnom blaga kod dece dobrog imuniteta.

Koliko dugo je dete zarazno kada ima ovčije boginje?

Osoba je zarazna 1 do 2 dana pre nego što se sam osip pojavi, a sve dok krastice ne otpadnu, što obično traje 5 do 6 dana nakon pojave osipa. U ovom periodu ne bi trebalo slati decu u vrtić ili školu. 

Varičela virus se prenosi kapljičnim putem – kijanjem i kašljanjem zbog čega ovo spada u visokozarazne infekcije. Takođe se prenosi pljuvačkom i tečnošću iz plihova.

Kada je potrebno da posetimo lekara?

Kada god primetite bilo kakve promene na koži vašeg deteta, treba da posetite lekara. Ukoliko sumnjate da su u pitanju ovčije boginje, obavestite lekara pre dolaska, kako bi se sprečilo širenje infekcije. 

Vaš pedijatar će najverovatnije utvrditi da li su u pitanju varičele ili ne samim posmatranjem osipa, uzimajući u obzir ostale simptome i vaš opis pojave i nastanka ospica. Uz to će vam dati i korisne savete kako da tretirate simptome i komplikacije bolesti, ukoliko to bude neophodno. 

Ukoliko lekar nije siguran da su u pitanju ovčije boginje, prisustvo infekcije se može potvrditi laboratorijskim testovima koji uključuju testove krvi ili kulturu uzorka lezija.

U ozbiljnijim slučajevima, osip može zahvatiti celo telo i pojaviti se u grlu, očima i na sluzokoži uretre, anusa i vagine. Nakon dijagnoze, posetite pedijatra u sledećim slučajevima:

 • Ako se osip proširi na jedno ili oba oka
 • Ako osip postane izrazito crven, topao ili nežan na dodir (ovo može ukazivati na sekundarnu bakterijsku infekciju)
 • Ako je osip praćen vrtoglavicom, dezorijentacijom, ubrzanim otkucajima srca, pogoršanjem kašlja, povraćanjem, ukočenim vratom ili temperaturom iznad 38,9 C
 • Ako u domaćinstvu imate osobu mlađu od 6 meseci ili osobu sa problemima sa imunitetom
Dečak sa boginjama leži

Kako se leče ovčije boginje?

U većini slučajeva lečenje virusa nije potrebno, ali će pedijatar prepisati antihistaminike kako bi ublažio svrab. 

Lečenje simptoma ovčijih boginja kod kuće

Ako mališan ne spada ni u jednu od rizičnih grupa i stanje se nije zakomplikovalo, potrudite se da sprečite češanje. Češanje može prouzrokovati ožiljke, usporiti zarastanje i povećati rizik od infekcije lezija. Ako ne uspete da sprečite češanje, možete mu staviti rukavice i skratiti nokte na rukama. 

Mlaka kupka sa dodatkom sode bikarbone ili nekuvanih ovsenih pahuljica će pomoći kod svraba, temperature i umora. Pripazite i na ishranu deteta u ovom periodu, kako biste poboljšali njegov imunitet i sveukupno zdravlje. Pripremajte večeru i ostale obroke tako da je hrana meka kako ne bi iritirala ospe koje se pojave u ustima. 

Vodite računa i o higijeni kako se ne bi pojavila mogućnost sekundarnih infekcija. Možete kupati bebu redovno, jer ovo neće povećati mogućnost širenja osipa. Bitno je i da menjate posteljinu kako biste sprečili iritaciju kože.

Ako je vaše dete pod visokim rizikom od komplikacija

Za decu koja su pod visokim rizikom od komplikaciju uzrokovanih ovčijim boginjama, pedijatar može prepisati lekove koji će skratiti trajanje infekcije i pomoći da se smanji rizik komplikacija. 

Jedan od tih lekova je acoklovir (Zoviraks, Sitavig) koji može umanjiti težinu bolesti ako se uzme u roku od 24h nakon što se osip prvi put pojavi. Ostali antivirusni lekovi, kao što su valaciklovir (Valtreks) ili famciklovir takođe mogu ublažiti infekciju, ali nisu prikladni za svačiji organizam. 

U pojedinim slučajevima vaš lekar može predložiti uzimanje vakcine u roku od 3 do 5 dana nakon izlaganja virusu. Ovo može ili sprečiti bolest ili umanjiti njenu ozbiljnost. 

Tretiranje komplikacija

Ako se komplikacije razviju, pedijatar će odlučiti koji je prikladan tretman. Moguće je da će vam prepisati antibitotike za infekcije na koži i pneumoniju. Upala mozga (encefalitis) se obično leči antivirusnim lekovima. U najozbilnijim slučajevima, postoji mogućnost hospitalizacije. 

Vakcina protiv varičela

Pre nego što je vakcina protiv varičela razvijena, ovčije boginje su bile jako česta bolest među decom. Čak i nakon vakcinacije, i dalje postoji šansa od infekcije varičelom. Međutim, u ovakvim slučajevima je infekcija jako blaga. 

Ako vaše dete nije do sada imalo ovčije boginje, trebalo bi da primi dve doze vakcine. Prva doza se daje deci staroj 12 do 15 meseci, a druga između četvrte i šeste godine života. Svu decu stariju od 13 godina koja nisu preležala infekciju takođe treba vakcinisati dvema dozama. Vremenski period koji treba da prođe između dve doze je 28 dana. 

Postoji vakcina koja kombinuje MMR vakcinu – vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubeole sa varičelom i zove se MMRV. Ova vakcina prouzrokuje više nuspojava nego pojedinačne vakcinacije. Mogu je primiti deca mlađa od 12 godina. 

Da li se moje dete sme vakcinisati?

Postoji par grupa ljudi kojima se ne preporučuje vakcina protiv varičela. Ukoliko vaše dete spada u neku od ovih grupa, ne bi trebalo da se vakciniše:

 • Ako je imalo tešku alergijsku reakciju na prethodnu dozu vakcine
 • Ako je alergično na želatin ili antibiotik neomicin
 • Ako je trenutno umereno ili teško bolesno

Konsultujte se sa pedijatrom pre vakcinacije ako vaše dete ima slabiji imunološki sistem.

Antitela na ovčije boginje

Ukoliko je vaše dete preležalo varičela boginje, onda ima antitela. Ukoliko niste sigurni, uvek možete odraditi laboratorijske analize da vidite da li je zaštićeno ili ne. 

Kao što smo već pomenuli, jako je mala verovatnoća da se osoba zarazi nakon jednom preležane infekcije, tako da nema potrebe da brinete. U većini slučajeva, ovaj virus ne ostavlja značajnije posledice na zdravlje naših mališana. Ovčije boginje su učestala bolest među decom koja je u većini slučajeva neizbežna. Kada se infekcija pojavi, svojoj deci možete pomoći tako što ćete im obezbediti pamučnu odeću, posteljinu i ostalu opremu za bebe koja će im olakšati simptome svraba. Pored odeće i opreme, na Kido sajtu možete pronaći još mnogo tema o deci, bebama i roditeljstvu koje će vam sigurno biti korisne.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.