Strah od mraka kod dece – zašto nastaje i kako pobediti fobiju od mraka?
/
/
Strah od mraka kod dece – zašto nastaje i kako pobediti fobiju od mraka?
Dečak sa lampom

Strah od mraka kod dece – zašto nastaje i kako pobediti fobiju od mraka?

Strah od mraka je veoma uobičajen i čest ne samo kod dece, nego se i veliki broj odraslih nikada ne izbori sa ovim strahom. Ako se vaše dete plaši mraka, verujte da nije jedino.

Ako vam je scena kako vaša deca ustaju noću preplašena previše poznata, možda je vreme da utvrdite uzroke i načine da sprečite da se ovo ponovi. 

U nastavku teksta pročitajte više o samom strahu od mraka, kako da pomognete detetu da ga pobedi, koji su uzroci, kada je normalno da se javi, ali i da nestane.

Strah od mraka kod dece – šta je i kada se javlja?

Strah je povezan sa gubitkom vizuelnih stimulanasa – zbog činjenice da ne možemo da vidimo šta se nalazi oko nas, pa nas ne čudi zašto je ovo jedan od najčešćih strahova kod dece. 

Iako strah od mraka spada u razvojne strahove, može biti pojačan detetovim iskustvima kao što je gledanje filmova ili televizije, traumatičnim iskustvima poput nasilja u porodici ili seksualnog zlostavljanja, čitanjem strašnih priča ili knjiga i slično. 

Neki psiholozi navode da ne postoji tipičan period kada se javlja, već to umnogome zavisi od toga koliko je dete anksiozno i kakav je njegov temperament. Međutim, u većini slučajeva strah će se javiti sa razvojem mašte (što je obično sa 2 ili 3 godine starosti). Deca imaju bujnu maštu, pa im je teško da razlikuju realnost od izmišljenog. 

Vremenom, kako dete odrasta, postaje svesno i razlikuje stvarnost od mašte. Kod većine mališana, strah može trajati od par sedmica do par meseci. Međutim, važno je napomenuti da se u oko 20% slučajeva može razviti trajan strah od mraka.

Zašto se deca plaše mraka?

Postojanje ovog straha je normalno, ali ako dete ne uspe da se izbori sa njim, može se desiti da preraste u fobiju. 

Deca, pa i odrasli, koji su imali neku vrstu traumatičnog iskustva povezanog sa mrakom imaju mnogo veću verovatnoću da će razviti fobiju. Sećanje na to iskustvo se može javiti kada god se svetla ugase ili se dete seti onoga što se dogodilo. 

Devojčica spava

Neki naučnici veruju da ovaj fenomen potiče još od naših davnih predaka. Pre mnogo godina, naši preci su živeli i spavali na otvorenom, a tama je bila opasna jer su predatori lutali upravo noću. Da se nisu plašili, ne bi ni preživeli. 

Ali, iza straha od mraka se ne kriju samo mrak ili tama – već ono što dete ne može da vidi, a to može biti bilo koji lik iz crtanog filma ili bajke koji detetu može biti zastrašujuć.

Kako pobediti strah od mraka?

Šta vi možete preduzeti?

#1 Razgovarajte o njihovim osećanjima

Pomozite detetu da definiše i shvati čega se plaši. Uvek imajte strpljenja i pokažite da razumete njegova ili njena osećanja. Jako je bitno da i sami ostanete smireni. Možete podeliti vaše iskustvo – čega ste se vi plašili u detinjstvu kako bi dete shvatilo da nije samo i da nije uskraćeno za vašu podršku.

Nije dobro da omalovažavate ili ismevate detetova osećanja, čak i ako vam nije jasno zašto se toliko plaši. Ovo može izazvati negativne posledice kao što je povlačenje deteta u sebe ili pojačan osećaj straha.

#2 Ograničite izloženost uzrocima

Ovo je jedan od uzročnika na koje možete da utičete. Ako vam je mališan objasnio da filmovi, serije ili neki drugi sadržaj sa televizije ili iz knjiga čini da dete bude uplašeno, nemojte im dozvoliti da taj sadržaj više gledaju. Strašne priče za laku noć zamenite prikladnim bajkama koje mogu stimulisati maštu u pozitivnom smeru i koje će im omogućiti miran i kvalitetan san. 

#3 Dajte im nešto što će im pružiti osećaj sigurnosti

Svi smo imali lutku, plišanu igračku ili ćebence za koje smo bili vezani.

Nakon čitanja priča za laku noć, možete detetu dati jastuče, prekrivač ili igračku koje će predstavljati sponu između vas i vašeg mališana. Velikom broju mališana že ovi predmeti za utehu pomoći da izgrade odnose sami sa sobom. Deca pričaju sa igračkama kao sa živim osobama, a zapravo na taj način uveravaju sebe da je sve u redu. 

Grljenjem predmeta koji im pruža osećaj sigurnosti, dete uspeva da se uteši samo, čak i kada roditelj nije pored njega.

#4 Bihejvioralna terapija

Bihejvioralna terapija je najbolji način za lečenje bilo kog tipa anksioznosti. Ova terapija podrazumeva izlaganje detata onome šta ga plaši. Ostavljanje noćnog svetla kada deca spavaju neće eliminisati strah u potpunosti, već će otkloniti uzročnika – a to je tama.

Umesto da otklanjate uzrok, pokušajte da polako produžujete vreme koje deca provode suočavajući se sa mrakom. Ako dete shvati da veštice, duhovi ili čudovišta ne postoje, taj strah neće više imati kontrolu nad njim. Pokažite detetu da je njegova soba sigurno mesto, pa i kada je u njoj mračno. 

Devojčica u mraku

Fobija od mraka kod deteta – kako da je prepoznam?

Niktofobija je stručni naziv za fobiju od mraka. To je ekstremni strah od noći i tame i može izazvati intenzivne simptome anksioznosti i depresije. Strah postaje fobija kada je preteran, iracionalan i utiče na svakodnevni život. 

Ukoliko sumnjate da vaše dete ima fobiju od mraka, obratite pažnju na fizičke i emocionalne simptome. Fizički simptomi mogu biti: poteškoće sa disanjem, ubrzan rad srca, bol u predelu grudi, drhtavica i trema bez razloga, nervozan stomak, znojenje, vrtoglavica. 

Emocionalni simptomi se odnose na preplavljujuća osećanja anksioznosti i panike, izbegavanje socijalnih dešavanja kao što su dečiji rođendani i slično. 

Kao i svi roditelji, i vi pokušavate da zaštitite decu od svih opasnosti i neprijatnosti na koje mogu naići. Međutim, kada govorimo o strahu od mraka, potrudite se da naučite decu da se izbore sa njima, jer će iz ovoga naučiti kako da se suoče sa problemima koji se mogu pojaviti kasnije u životu.Ako želite da stvorite prijatnu atmosferu u sobi vašeg deteta, možete pogledati ponudu nameštaja za bebe i decu, posteljina kao i ukrasa koji mogu pomoći kako bi dete rado i sa lakoćom odlazilo na spavanje. Više korisnih saveta i zanimljivih tema o roditeljstvu i deci možete pronaći na našem Kido sajtu.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.