Krštenje deteta – vodič kroz proceduru krštenja deteta
/
/
Krštenje deteta – vodič kroz proceduru krštenja deteta
prikaz bebe na krštenju

Krštenje deteta – vodič kroz proceduru krštenja deteta

Krštenje deteta smatra se svetim i značajnim događajem za svaku porodicu.

Prema nepisanom pravilu, smatra se da je krštenje moguće obaviti odmah čim beba ojača, odnosno dve, tri nedelje nakon rođenja.

Iako se krštenje može obaviti u bilo kojoj životnoj dobi, krštenje odraslih je manje zastupljenije jer se sve više javlja trend da se krštenje deteta obavi u sklopu prvog rođendana, što za roditelje predstavlja posebnu olakšicu. 

S obzirom da se u poslednje vreme dečiji rođendani prave kao punoletstva, za roditelje ono iziskuje veliki trošak. Muzika, dekoracija, veliki broj zvanica – isto važi, bilo za rođendan, bilo za krštenje. Upravo se roditelji iz tog razloga sve više odlučuju da proslavu prvog rođendana i krštenje deteta organizuju u jednom danu, kako ne bi morali da prave dupli trošak. 

Pre krštenja, važno je da budete upoznati sa procedurom ceremonije kako biste sve na vreme pripremili i kako bi svi običaji bili ispoštovani. 

U nastavku teksta sa vama delimo savete o tome šta vam je sve potrebno za krštenje deteta kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Krštenje deteta prema starim običajima

Pre krštenja deteta vrši se znamenje deteta koje se obavlja odmah nakon porođaja, kada majka i beba stignu u svoj dom. 

Po pravilu neko iz kuće, najčešće najmlađi član porodice, odlazi do sveštenika sa flašom vodice kako bi je sveštenik osvetio. Tim činom dete dobija ime, odnosno ime na znamenje koje dete treba da nosi sve do krštenja. 

Prema starom običaju, kum koji bi trebalo da krsti dete je isti onaj koji je venčao njegove roditelje, a izuzetno mlađi član iz iste porodice.

S obzirom da kum ima veliku odgovornost u vaspitanju deteta, neophodno da roditelji deteta dobro razmotre koga će odrediti za osobu koja se smatra trećim roditeljem. Po pravilu, kum bi trebao da da ime detetu, ali konačno ime najčešće proizilazi iz dogovora sa roditeljima deteta.

Gde se vrši krštenje i šta je potrebno pripremiti?

Ne postoji posebno pravilo kada mora da se obavi krštenje, ono se može obaviti bilo koji dan samo je važno da se ono obavi verskom objektu poput crkve, matastira ili Hrama. 

Krštenje bebe može da se obavi i u kući, ali je neophodno da se kuća i prostorija u kojoj će se dete krsiti svečno opremi. Ukoliko pravite krštenje u vašem domu, neophodno je da imate činiju sa vodom, bosiljak, kadionicu, tamjan, žar i sveću.

Pre samog krštenja roditelji su u obavezi da poste kao i da se pričeste istog dana. 

Za krštenje bebe potrebno je pripremiti krsnicu odnosno belo platno. 

Zašto baš bele boje? Jer je bela boja simol telesne čistoće, nevinosti i čednosti. Osim toga, kum ima zaduženje da kupi sveću u crkvi koju će potom ukrasiti i koja bi trebala da se čuva i nakon krštenja. Pored belog platna, potrebno je pripremiti i maslinovo ulje kojim se dete pomazuje u toku čina krštenja.

beba u crkvi na krštenju

Kako izgleda čin krštenja?

Okupljanjem roditelja i kumova započinje se čin krštenja deteta. 

Samo krštenje počinje uz osveštavanje vode od strane sveštenika uz propratnu molitvu koja glasi: Krštava se čedo Božije (ime deteta), u ime Oca, Sina i Svetoga duha između čega kum odgovara sa Amin. 

Nakon toga dete se oblači u krsnicu i sledi čin koji se naziva miropomazanje – ovim činom vrši se pomazivanje određenih delova tela deteta poput čela, očiju, ušiju i slično. 

U toku samog čina, sveštenik detetu odseca jedan deo kose koji se stavlja voskom i zajedno sa svećom čuva u kući.

Nešto drugačiji čin krštenje primenjuje se kada je u pitanju krštenje u nuždi, odnosno ako se dete razboli ili bude u životoj opasnosnosti. Tada krštenje može izvršiti bilo koja krštena osoba, izgovarajući formulu krštenja koju sveštenih posle ne ponavlja, ukoliko sa detetom sve bude u redu.

Određivanje kumstva

Kao što smo već na početku napomenuli, kum koji krštava dete bi trebalo da bude isti onaj koji je venčavao i roditelje, međutim u današnje vreme to baš i nije običaj. 

Obično se za kumove biraju osobe iz užeg kruga prijatelja za koga se smatra da će biti osoba na koju će dete uvek moći da se osloni. 

On je dakle svedok na krštenju, ali da bi dobio tu titulu, postoje neka posebna pravila koja važe za kuma

Pre svega, kumove ne bi trebalo birati iz kruga krvnih srodnika, takođe mora biti pravoslavne vere, kršten ali i punoletan. Neophodno je da kum zna Oče naš, a idealno bi bilo da nauči napamet jer će za vreme krštenja čitati. 

Običaj je da kum daruje dete nekim poklonom a to je najčešće krstić ili zlatni dukat, dok roditelji takođe spremaju poklon kumovima za krštenje. Kum se obično daruje čarapama ili košuljom, a kuma tkaninom za haljinu sa kojom će sašiti haljinu kakvu želi.

Pravila vere koje je potrebno poštovati

Završetak krštenja obično se obeležavalo ručkom na kom bi prisustvali najuži članovi porodice, kumovi, roditelji ali kako se vreme menja, danas se krštenja slave gotovo kao svadbe sa velikim brojem zvanica, posebnom dekoracijom, ali i muzikom jer bez muzike nema ni veselja, smatra se.

S ozirom na velika slavlja, preporuka crkve je da to bude u mrsni dan.

Voda kojom sveštenik krsti dete, kao i kosica po pravilu bi trebalo da se čuvaju u kući kao uspomena na taj događaj.

Šta se daje detetu kao poklon za krštenje?

Jedan od poklona koji važi još od davnina i sa kojim zasigurno nema greške je zlatni nakit

Razlog zbog čega se roditelji, odnosno porodica odlučuje na ovako vredan poklon za krštenje je upravo iz razloga kako bi im ostala uspomena za ceo život. Bake i deke najčešće svojim mezimcima kupuju zlatne minđuše, lančiće kao i narukvice.

Osim porodice, tradicionalno je da kumovi daruju svoje kumče sa zlatom i to je obično zlatni dukat. Kako bi što više ostavili vaš otisak, zlatni dukati mogu se i gravirati, pa tako na njima možete gravirati neku malu posvetu, ime deteta kao i datum krštenja.

Ukoliko niste u mogućnosti da kupujete ovako vredne poklone, ili prosto ne želite, komad dečije garderobice je isto sjajan poklon, posebno kada su deca mala jer i sami znamo koliko im je garderobe potrebno upravo u tom najmlađem uzrastu. Deca se u tom periodu brzo razvijaju i samim jako brzo prerastu stvari a koje su nosili možda po samo 2, 3 puta.

Osim klasičnog poklona za krštenje, novac kao poklon za krštenje je idealan jer ćete bar malo finansijski pripomoći roditeljima, ali i u situacijama kada niste sigurni kakav poklon da kupite, novac nikada ne može biti loš odabir.Ukoliko se i vi pripremate za dečiji rođendan ili krštenje, budite inovativni sa poklonom i istražite bogatu ponudu u našoj internet prodavnici sigurno ćete pronaći neke od modernih igračaka za decu, ili pak neke korisnije stvari poput dečije opreme koje će im zasigurno trajati i po nekoliko godina.

Start typing and press Enter to search

Tvoja korpa

Nema proizvoda u korpi.